Prvá kvásková pizza v Bratislave!

0
1381

Milujete pizzu, ale vyhýbate sa jej, lebo je nezdravá? Pozrime sa spolu na novootvorenú pizzeriu v Bratislave, ktorá ponúka zdravú alternatívu mimoriadne obľúbeného fast foodového jedla!

Podobne ako trendy v oblasti módy či lifestylu, aj trendy v oblasti gastronómie a receptov zažívajú návrat k dávnym tradíciám. Azda najväčšou zmenou v rámci talianskej gastronómie je náhrada tradičného cesta vyrobeného z droždia za kvások.

kvasok - Prvá kvásková pizza v Bratislave!

Čo je kvások a ako sa vyrába?

Najväčším zdravým benefitom kváskovej pizze v LeTorri je „lievito madre“, teda kvások. Prečo je ale kvások zdravší? Tvoria ho totižto kvasnice založené na prírodnej báze. V reči pekárov ide teda o „divoké kvasnice“ vyrobené len z múky a vody. Kvások je živý organizmus zložený z niekoľkých miliónov baktérií, ktoré sú prítomné v zrne obilia.

Pridaním vody sa baktériám dodá potrebná hydratácia, a tie sa následne prebudia k životu. Vypestovanie tohto živého kvásku trvá približne 14 dní. Potom sa kvások už len „dokrmuje” vodou a múkou, čím dochádza k udržiavaniu koncentrácie prírodných kvasníc v objeme. Presne takýto recept na pizzu si obľúbili šikovní kuchári v reštaurácii LeTorri.

bread 2559313 1920 - Prvá kvásková pizza v Bratislave!

V porovnaní s tradičným cestom

Prečo LeTorri prestala piecť tradičnú pizzu z droždia? Droždie vyvoláva proces tzv. alkoholového kvasenia, ktoré je oveľa rýchlejšie a cesto nemá dostatok času na vyzretie. V konečnom dôsledku tak naše telo nadmerne zaťažuje pri trávení.

Použitím kvásku spúšťame proces tzv. mliečneho kvasenia. Je to súbor zložitých chemických reakcií (hydrolýza škrobov a hydrolýza proteínov), ktoré majú za následok rozloženie lepku a iných ťažko rozložiteľných látok na aminokyseliny, ktoré dokáže naše telo ľahko stráviť.

2067 1 - Prvá kvásková pizza v Bratislave!

Kvások je zdravý

Kváskové cesto sa tak pomaly ale isto vytláča staré metódy kvasenia a následnej výroby cesta. Niet s čo čudovať! Veď množstvo jeho blahodarných účinkov je vskutku širokospektrálne.

Kvásková pizza nezaťažuje náš žalúdok, vďaka nižšiemu glykemickému indexu zabezpečuje skorší nástup pocitu nasýtenia a dlhšiu dobu zasýtenia. Okrem toho, že zlepšuje stav alergiíekzémov, vo všeobecnosti výrazne posilňuje obranyschopnosť organizmu. Navyše, konzumácia kváskových produktov nespôsobuje pálenie záhy.

2067 - Prvá kvásková pizza v Bratislave!

Jediná kvásková pizza v Bratislave!

V novootvorenej prevádzke Le Torri kuchári nechávajú cesto po pridaní kvásku 48 hodín pomaly kysnúť pri izbovej teplote. Takýmto spôsobom zaručujú jeho jedinečnú konzistenciu, chuť a vôňu. Výsledkom tohoto procesu je oveľa ľahšie stráviteľná, nadýchaná a chrumkavá pizza. Unikátna a skvelá, kvásková Le Torri pizza!

Prvá kvásková pizza v Bratislave!
5 (100%) 8 vote[s]