Milujete pizzu, ale vyhýbate sa jej, lebo je nezdravá? Pozrime sa spolu na novootvorenú pizzeriu v Bratislave, ktorá ponúka zdravú alternatívu mimoriadne obľúbeného fast foodového jedla!
Podobne ako trendy v oblasti módy či lifestylu, aj trendy v oblasti gastronómie a receptov zažívajú návrat k dávnym tradíciám. Azda najväčšou zmenou v rámci talianskej gastronómie je náhrada tradičného cesta vyrobeného z droždia za kvások.
Čo je kvások a ako sa vyrába?
Najväčším zdravým benefitom kváskovej pizze v LeTorri je „lievito madre“, teda kvások. Prečo je ale kvások zdravší? Tvoria ho totižto kvasnice založené na prírodnej báze. V reči pekárov ide teda o „divoké kvasnice“ vyrobené len z múky a vody. Kvások je živý organizmus zložený z niekoľkých miliónov baktérií, ktoré sú prítomné v zrne obilia.
Pridaním vody sa baktériám dodá potrebná hydratácia, a tie sa následne prebudia k životu. Vypestovanie tohto živého kvásku trvá približne 14 dní. Potom sa kvások už len „dokrmuje” vodou a múkou, čím dochádza k udržiavaniu koncentrácie prírodných kvasníc v objeme. Presne takýto recept na pizzu si obľúbili šikovní kuchári v reštaurácii LeTorri.
V porovnaní s tradičným cestom
Prečo LeTorri prestala piecť tradičnú pizzu z droždia? Droždie vyvoláva proces tzv. alkoholového kvasenia, ktoré je oveľa rýchlejšie a cesto nemá dostatok času na vyzretie. V konečnom dôsledku tak naše telo nadmerne zaťažuje pri trávení.
Použitím kvásku spúšťame proces tzv. mliečneho kvasenia. Je to súbor zložitých chemických reakcií (hydrolýza škrobov a hydrolýza proteínov), ktoré majú za následok rozloženie lepku a iných ťažko rozložiteľných látok na aminokyseliny, ktoré dokáže naše telo ľahko stráviť.
Kvások je zdravý
Kváskové cesto sa tak pomaly ale isto vytláča staré metódy kvasenia a následnej výroby cesta. Niet s čo čudovať! Veď množstvo jeho blahodarných účinkov je vskutku širokospektrálne.
Kvásková pizza nezaťažuje náš žalúdok, vďaka nižšiemu glykemickému indexu zabezpečuje skorší nástup pocitu nasýtenia a dlhšiu dobu zasýtenia. Okrem toho, že zlepšuje stav alergií a ekzémov, vo všeobecnosti výrazne posilňuje obranyschopnosť organizmu. Navyše, konzumácia kváskových produktov nespôsobuje pálenie záhy.
Jediná kvásková pizza v Bratislave!
V novootvorenej prevádzke Le Torri kuchári nechávajú cesto po pridaní kvásku 48 hodín pomaly kysnúť pri izbovej teplote. Takýmto spôsobom zaručujú jeho jedinečnú konzistenciu, chuť a vôňu. Výsledkom tohoto procesu je oveľa ľahšie stráviteľná, nadýchaná a chrumkavá pizza. Unikátna a skvelá, kvásková Le Torri pizza!