Napriek tomu, že je biela pšeničná múka vo veľkej časti sveta jednoznačne najvyužívanejším typom múky, spája sa k nej mnoho negatív. Neobsahuje takmer žiadne živiny. Našťastie sú tu oveľa zdravšie alternatívy.

Prečo obmedziť konzumáciu bielej múky?

Pre naše telo a zdravie je najlepšia rozmanitosť. Realita je bohužiaľ taká, že v našom jedálničku celkom jednoznačne dominuje biela pšeničná múka. Lenže v jej prípade je zrno zbavené takmer všetkých zdraviu prospešných látok a zostávajú prakticky len sacharidy. Naopak úplne chýbajú vitamíny a minerály, ktoré sú pritom v celom zrne prirodzene obsiahnuté.

Výhodou bielej múky je, že má ideálne vlastnosti na varenie a pečenie a je možné ju po prakticky neobmedzenú dobu skladovať. S alternatívami sa teda musíte naučiť správne pracovať.

Kukuričná múka

Hoci v našej kuchyni to tak nie je, vo veľkej časti sveta je najvyužívanejšou múkou múka kukuričná. Tá je prirodzene bezlepková a zachovaná v nej je aj vláknina. Použiť ju môžete na zahusťovanie pokrmov, na výrobu sladkých kaší alebo na výrobu pečiva a kukuričných placiek.

Ryžová múka

Podobne ako kukuričnú múku môžete ale využívať aj ryžovú múku. Aj z tej si môžete pripraviť chutnú kašu, zahustiť s ňou polievky či omáčky. Rovnako tak je vhodná na pečenie, či už ide o prípravu sušienok, chlebov, alebo dokonca buchiet a tort.

Keď prídete ryžovej múke na chuť, veľmi rýchlo si na ňu zvyknete, potom na nič nepochybne nedáte dopustiť.

Múky z mletých orechov

Veľmi širokou kategóriou sú potom múky z mletých orechov. Iste je vám dobre známa múka z mletých vlašských orechov alebo lieskových orieškov. Tie využijete napríklad do cukroviniek alebo pri príprave chlebov a tort. Rovnako tak ale poslúži aj pistáciová múka, mandľová múka a iné z ďalších typov orechov.

Pozor na to, že múky z orechov sa spravidla nevyužívajú na rovnaké účely ako biela múka. Nezahustíte s ňou teda omáčku alebo polievku. Pri pečení ale pokrmu dodajú množstvo chuti, alebo dokonca farby. Môžete si tak pripraviť napríklad pistáciovú tortu, do ktorej bude pistáciová múka spoločne s pistáciovým maslom ako stvorená.

Alternatívne obilniny

Napriek tomu, že je pšeničná múka najvyužívanejšia, iste dobre viete, že sa u nás pestujú aj ďalšie obilniny. Prečo teda neskúsiť múku ražnú alebo ovsenú? Pripraviť si z nich môžete chutné domáce pečivo, sušienky alebo napríklad kaše. Aj v tomto prípade platí, že za každú alternatívu bude naše telo jedine rado.

Zdroj obrázku: elena_hramowa / stock.adobe.com