Pri snahe schudnúť alebo pri formovaní postavy je okrem fyzickej aktivity dôležitá aj správna strava. Čim lepšie sa budete stravovať, tým lepšie sa vám budú dosahovať vaše „fitness“ ciele. My sa teraz zameriame na prílohy, ktoré si k jedlám zvykneme dávať.

Najlepšia voľba je zelenina, vyhýbať by ste sa mali hlavne hranolkám

Hneď na úvod vám prezradíme, že najlepšou voľbou spomedzi príloh je zelenina. A je jedno, či surová, dusená, varená, alebo grilovaná. V podstate sa vám nemá ako negatívne podpísať na vašej postave ak ju nejakým spôsobom nebudete pripravovať s veľkým množstvom tuku. A čo ďalšie obľúbené prílohy?

Z príloh, ktoré zvykneme v našich „končinách“ konzumovať, sú energeticky najvýdatnejšie chutné knedle (prakticky v akejkoľvek podobe). Ak sa knedlí nechcete úplne vzdať, aspoň ich konzumáciu výrazne obmedzte.

Najpoužívanejšia príloha u nás sú zemiaky. Dajú sa pripraviť mnohými spôsobmi a preto aj ich vhodnosť kolíše. Varené bez pridania tuku sú (v normálnej porcii) v poriadku. Omastené, či vysmážané zemiaky sú na tom horšie a také hranolky, to je príloha, ktorá nemá so správnym stravovaním nič spoločné.

tipyprezdravieSK-obr†zok-k-ul†nku-1

Pri ryži a cestovinách záleží od druhu aj prípravy

Teraz niečo pre fanúšikov ázijskej kuchyne, ryža. Pri nej taktiež závisí od toho aká to bude ryža a ako bude pripravená. Najvhodnejšia je hnedá, naturálna, ale možno ešte dôležitejšia je jej príprava. Keď ju budete pripravovať diétne, kľudne aj s trochou oleja, je ryža v poriadku. Glykemický index ryže sa však zvyšuje jej rozvarovaním, na čo si dajte pozor. Nehovoriac o rôznych sladkých nákypoch.

Pri poslednej prílohe sa presuňme z Ázie do Talianska a povedzme si niečo o cestovinách. Do tretice platí, že záleží od druhu a prípravy. Celozrnné druhy majú vyšší obsah vlákniny, takže uprednostňujte tie, zbytočne ich nemastite, nerozvarujte a pozor aj na častú chybu, ktorou sú omáčky s vysokým obsahom tuku.

Čo dodať na záver? Ak nerátame špecifické prípady, keď vám napríklad lekár z alergológie Trenčín diagnostikoval intoleranciu na niektorú potravinu, správne pripravené a v rozumnom množstve môžete konzumovať všetky druhy príloh. V podstate len spomínané knedle by ste mali vo všeobecnosti čo najviac obmedziť a pri ďalších druhoch príloh záleží od druhu a prípravy (napríklad varené zemiaky v rozumnom množstve áno, hranolky nie).

Zdroj obrázka:

Autor: Krakenimages.com / Shutterstock.com