Tapiokový puding je klasický dezert, ktorý obsahuje malé tapiokové perličky, mlieko, cukor, vajcia a vanilku. Už ste ho skúšali? Jeho príprava trvá len 30 minút a je skvelým sladkým osviežením!
Recept na tapiokový puding:
Tapioka je škrob pochádzajúci z koreňa manioku, ktorý sa formuje do malých perličiek, vďaka ktorým má tapiokový puding charakteristickú štruktúru a prirodzene neobsahuje lepok. Tapiokový puding je sladký a krémový s bohatou škrobovou štruktúrou. Väčšina receptov obsahuje nejakú inú formu príchute, bežne sa pridáva vanilka či mango.
Ingrediencie na tapiokový puding:
- 1/2 šálky malej perlovej tapioky (nepoužívajte instantnú tapioku)
- 3 šálky plnotučného mlieka
- 1/4 ČL soli
- 2 veľké vajcia
- 1/2 šálky cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
Postup na prípravu tapiokového pudingu:
1.Uvarte tapioku:
Zmiešajte tapioku, mlieko a soľ na stredne silnom ohni. Miešajte a zároveň priveďte do varu. Znížte teplotu a varte nezakryté na najnižšom možnom ohni, pričom postupne pridávajte cukor, kým tapiokové perly nezhustnú. V závislosti od druhu alebo značky tapioky, ktorú používate (a či ste tapioku vopred namočili, ako to niektoré značky vyžadujú), to môže trvať od 5 minút do 45 minút varenia pri veľmi nízkej teplote. Občas premiešajte, aby sa tapioka neprilepila na dno panvice.
2. Vajíčka zahustite trochou horúcej tapioky:
V samostatnej miske rozšľahajte vajcia. Veľmi pomaly zašľahajte trochu horúcej tapioky, aby sa vyrovnala teplota oboch zmesí.
3. Do pudingu pridajte rozmiešané vajcia, nechajte vychladnúť a potom pridajte vanilku:
Pomaly pridajte vajcia do tapiokovej zmesi v panvici. Zvýšte teplotu na strednú a miešajte niekoľko minút, kým nezískate hustú konzistenciu pudingu. Nenechajte zmes zovrieť, inak sa tapiokový vaječný krém zrazí. Nechajte vychladnúť 15 minút. Vmiešajte vanilku. Podávajte teplý alebo vychladený.
Ak ste fanúšikom pudingov, vyskúšajte aj recept na chia puding v 4 rôznych príchutiach !