Pri príprave chutných domácich šišiek je potrebné vytvoriť kvalitné cesto. Práve kysnuté cesto je základom dokonalých šišiek. Máte chuť na domáce šišky? Vyskúšajte náš recept na domáce šišky, ktoré si môžete naplniť džemom, slaným karamelom alebo čímkoľvek, na čo máte chuť.

Domáce šišky

Šišky, v iných častiach zeme nazývané aj donuty, milujú ľudia po celom svete bez ohľadu na vekovú kategóriu. Základom je najmä kvalitné kysnuté cesto, ktoré by po správnosti malo vykysnúť 2 až 3-krát, aby boli šišky nadýchané. Pokiaľ však cesto nenecháte správne vykysnúť, šišky sa neupečú správne a budú mať zlú štruktúru. Kysnutie ovplyvňuje aj ročné obdobie a teplota vzduchu v miestnosti. Určite neurýchľujte proces kysnutia, napríklad ukladaním cesta na horúce miesta. Kysnutie si vyžaduje čas. V lete, samozrejme, pri vyšších teplotách bude cesto kysnúť rýchlejšie ako v zime.

food-freshly-baked-doughnuts-table-1

Ingrediencie na domáce šišky

Na prípravu chutných domácich šišiek budete potrebovať:

500 g polohrubej múky + múku na posypanie dosky
1 ks vajce
1 ks 400-500 ml mlieka
25 g droždia
1 ks nastrúhaná citrónová kôra
30 g práškového cukru
1 ks ovocný lekvár
30 g masla
1 ks olej
1 štipka soli
1 lyžica rumu na chuť (môžete vynechať)

Recept na domáce šišky

  1. Do malého množstva vlažného mlieka pridajte rozdrvené droždie, štipku soli a trochu cukru. Premiešajte a nechajte odležať, kým kvások vykysne.
  2. Do hlbšej misky si nasypte požadované množstvo múky, pridajte vykysnutý kvások, vajce, maslo (roztopené alebo na kocky), zvyšok práškového cukru a vanilkový cukor.
  3. Cesto môžete miešať v mixéri alebo ručne. Keď je cesto príliš tuhé, pridajte zvyšok mlieka, nastrúhanú citrónovú kôru a rum (podľa chuti).
  4. Cesto na šišky dobre premiešajte, vypracujte a nechajte podkysnúť na teplom mieste.
  5. Dostatočne vykysnuté cesto si rozdeľte na niekoľko častí, aby sa vám s cestom dobre pracovalo.
  6. Časť cesta zoberte a rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 1 – 1,5 cm.
  7. Pomocou vykrajovača alebo pohára vykrojte kolieska.
  8. Pokiaľ máte chuť na tradičné šišky, nezabudnite stred kolieska zatlačiť prstom, aby vám tam vznikol priestor na džem. Ak máte chuť na plnené šišky, jamku nerobte.
  9. Vykrojené kolieska opäť nechajte nakysnúť aspoň na 10 minút.
  10. Vykysnuté kolieska ukladajte na panvicu s rozohriatým olejom. Nezabudnite šišky sledovať a otáčať, aby boli do zlatista vypražené z oboch strán.
  11. Po vychladnutí nezabudnite do jamky pridať ovocný džem podľa chuti a posypať domáce šišky preosiatym práškovým cukrom.
  12. Šišky môžete naplniť tiež džemom, šľahačkou, domácou nutellou alebo slaným karamelom. Stačí, ak upečené šišky naplníte pomocou vrecka na pečenie. Aj tieto šišky môžete posypať preosiatym práškovým cukrom.
  13. Vyskúšať môžete tiež tzv. donuty. Stačí, ak šišky polejete polevou (napríklad čokoládovou alebo jahodovou). Donuty tiež môžete posypať orieškami, cukrárenskými ozdobami alebo kokosom.

fresh-tasty-donuts-with-chocolate-glaze

Tipy na chutné domáce šišky

  • Pri kysnutom ceste je potrebné myslieť na to, aby cesto správne kyslo. Stačí, ak prikryté cesto, utierkou alebo potravinovou fóliou, necháte odležať pri izbovej teplote.
  • Správne vykysnuté cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
  • Cesto pri vykrajovaní nesmie byť príliš lepkavé, preto použite múku, aby sa vám s ním dobre pracovalo.
  • Šišky vkladajte do rozohriatého oleja, aspoň na 180 °C.
  • Po upečení môžete šišky položiť na servítku, aby vsiakla prebytočný olej. Vďaka tomu šišky nebudú mastné.
  • Ak šišky veľmi rýchlo hnednú a pripaľujú sa, olej je, pravdepodobne, príliš horúci. Mierne ho znížte a skúste to znova!
  • Na dochutenie a vôňu môžete tiež použiť škoricový cukor.

Dostali ste chuť na niečo sladké a zdravé? Vyskúšajte náš recept na tapiokový puding.