Recept na domáci chlieb z droždia s chrumkavou kôrkou

S podobným označením

Recept na domáci chlieb z droždia s chrumkavou kôrkou

Zvyšujúca sa cena potravín mnohých ľudí núti siahať aj po iných alternatívach a kupovať potraviny, ktoré sú lacnejšie. Aj chlieb a pečivo za posledné mesiace výrazne...

MOVEMBER: Prevencia pred vznikom rakoviny prostaty je dôležitá

Vedeli ste, že až v 90-tich percentách je možné predísť ochoreniu rakoviny prostaty? Dôležitá je však včasná diagnostika a návšteva urológa. Pravidelné preventívne prehliadky dokážu toto...

Tipy, ako podporiť a zlepšiť svoje duševné zdravie

Bez duševného zdravia niet zdravého človeka. Aby sme vám pomohli zvládať každodenný stres a zlepšiť celkovo vaše duševné zdravie, rozhodli sme sa spísať pre...

10 príznakov, ktoré signalizujú nedostatok horčíka

Horčík je jeden z najdôležitejších minerálov v ľudskom tele. Nachádza sa totižto v každej bunke ľudského tela a zúčastňuje sa na životne dôležitých prenosoch a činnostiach. Spoznajte 10 identifikátorov...

Zvyšujúca sa cena potravín mnohých ľudí núti siahať aj po iných alternatívach a kupovať potraviny, ktoré sú lacnejšie. Aj chlieb a pečivo za posledné mesiace výrazne zdraželi. Preto pokiaľ máte radi chlieb, vyskúšajte náš recept na domáci chlieb s chrumkavou kôrkou.

Recept na domáci chlieb s chrumkavou kôrkou

Existuje lepší pocit, než si dať krásne voňajúci a chrumkavý domáci chlieb s nátierkou na raňajky? Práve takýto úžasný domáci chlieb si môžete pripraviť. Stačí len dodržať pomer ingrediencií, postup prípravy a chlebík je hotový už za hodinku. Odporúčame podávať s domácou nátierkou, čerstvým maslom a šťavnatou zeleninou.

domáci chlieb

Ingrediencie na domáci chlieb z droždia

Na prípravu 1,5 kg domáceho chleba budete potrebovať:
42 g droždie
1 kg hladnej múky (najlepšie T-650)
500 ml vody
2 ČL soli
1/2 ČL cukru
1 ČL rasce
1 ČL drvenej rasce
2 ČL octu

Postup na prípravu chrumkavého domáceho chleba

  1. Hladkú múku preosejeme do misky, urobíme v strede jamku a pridáme na malé kúsky rozdrobené droždie, vlažnú vodu a počkáme, až kým sa nevytvorí kvások.
  2. Do kvásku pridáme ostatné ingrediencie – soľ, ocot a rascu a vymiesime cesto do hladka, aby sa cesto nelepilo na steny misky. Vymiesené cesto necháme kysnúť v miske, až kým cesto na chlieb nezväčší svoj objem dostatočne. Čas kysnutia sa môže meniť v závislosti od teploty v miestnosti. Čím vyššia teplota, tým skôr cesto vykysne. Misku môžete zakryť utierkou.
  3. Dobre vykysnuté cesto si vyklopíme na múkou posypanú pracovnú dosku a vyformujeme do tvaru bochníka.
  4. Pekáč na chlieb si vystelieme papierom na pečenie a bochník chleba do neho opatrne vložíme. Bochník necháme v pekáči ďalších 30 minút podkysnúť.
  5. Na vrch môžeme chlieb posypať rascou, slnečnicovým alebo tekvicovými semiačkami. S tenkou žiletkou tiež môžeme na vrch bochníka nakresliť nejaký tvar – napríklad klások.
  6. Povrch chleba potrieme slanou vodou a vložíme do vopred predhriatej rúry na 250 °C na 30 minút.
  7. Po odznení 30 minút chlieb opäť potrieme slanou vodou a dáme piecť na 180 – 190 °C.
  8. Chlieb necháme piecť ďalších 30 minút, aby sa na chlebe vytvorila voňavá a chrumkavá kôrka.
  9. Po upečení je dobré chlieb preložiť na mriežku a nechať poriadne vychladnúť.

domáci chlieb

Konzumáciou príliš horúceho chleba by vás mohol rozbolieť žalúdok. Síce chuť a vôňa chleba vás bude lákať ho skonzumovať čo najskôr, no odporúčame vám počkať. Takýto chutný domáci chlieb s chrumkavou kôrkou môžete konzumovať s nátierkou, zeleninou, syrom či šunkou na raňajky, avšak hodí sa aj ako chutná príloha napríklad k šalátu s kozím syrom. Vyskúšať tiež môžete recept na avokádový chlieb s vajíčkom na 4 spôsoby, ku ktorému sa domáci chlieb bude dokonalo hodiť.

Odporúčame

Recept na najlepšie tartiflette – pravé francúzske zemiaky

Chrumkavé zemiaky, roztápajúci sa syr a kúsky slaninky – ide o tartiflette, alias pravé francúzske zemiaky, kráľovnú zimných francúzskych jedál pochádzajúcu zo Savojských Álp....

Rýchly a jednoduchý recept na slaný karamel

Karamel je veľmi univerzálnou ingredienciou, ktorú môžete použiť ako do dezertov, tak aj do hlavných jedál. Pripraviť však chutný slaný karamel nemusí byť až...

Jablkové palacinky z ovsených vločiek – rýchle, jednoduché a zdravé raňajky

Zdravé jablkové palacinky z ovsených vločiek! Tieto palacinky sú sladké, dokonalo ochutené a super nadýchané! Neváhajte a urobte si tieto jednoduché zdravé raňajky aj...

Upečte si voňavé tekvicové muffiny

Ak premýšľate nad lahodným jesenným receptom, vyskúšajte tekvicové muffiny. Aj keď pri pomyslení na tekvicu vám napadne skôr slaný recept, napríklad taká tekvicová polievka,...

Recept na rýchlu, chutnú a zdravú paradajkovú polievku

Stačí len pár ingrediencií a chutné jedlo je na svete. Takým je napríklad aj paradajková polievka. Príprava tejto polievky je navyše skvelým spôsobom, ako...

Odporúčané články