S Vianocami súvisí nielen nakupovanie vianočných darčekov, ale aj príchod sezóna príjemných nápojov, ktoré nás udržia po celú zimu v teple. My vám prinášame niekoľko nápadov, ako zahrejete vaše telo i dušu z vnútra. No a keďže si ich viete jednoducho pripraviť v pohodlí vášho domova, presne odhadnete, aké ingrediencie v nápoji chcete mať i v akom pomere.
Zlaté mlieko
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček kokosového mlieka
- 1 pl kurkuma
- 1 pl škorica
- štipka mleté čierne korenie
- 2 ks ďatle (bez kôstky)
- 1 pl vanilkový extrakt
Postup: Do mixéra dáme 1 hrnček mlieka spolu s jedným hrnčekom kokosového mlieka. Pridáte čajovú lyžičku kurkumy a čajovú lyžičku škorice. Teraz prichádza na rad zvláštny krok. Je to kúsok mletého čierneho korenia, ktoré pomôže absorbovať všetky benefity kurkumy a vy ho vôbec nepocítite. Pre sladkú príchuť dodáme dve ďatle bez kôstky. A nakoniec čajovú lyžičku vanilkového extraktu. Celú zmes vymiešame v mixéry zohrejeme na sporáku a podávame. Chcete zlaté mlieko sladšie? Pridajte ešte lyžičku javorového sirupu.
Horúca čokoláda
- 1 a ½ pohára mlieka
- 2 lyžičky nesladeného kakaa
- 1 polievkovú lyžičku cukru
- 50 g tmavej čokolády
- 2 a ½ cm čerstvého zázvoru
- 6 celých kardamónov
- 4 celé klinčeky
- 4 kúsky celej škorice
Postup: Do hrnca si dáme 1 a ½ pohára mlieka, pridáme 2 lyžičky nesladeného kakaa, 1 polievkovú lyžičku cukru, 50 g tmavej čokolády, 2 a ½ cm čerstvého zázvoru a 6 celých kardamónov čiastočne prekrojených na polovice. Nakoniec pridáme 4 celé klinčeky 4 kúsky celej škorice a privedieme do varu. Vrch môžete ozdobiť šľahačkou z kokosového mlieka a nastrúhanou čokoládou.
Jablkový mušt
- 2 l jablkového muštu alebo džúsu
- 1 na kolieska nakrájaný pomaranč
- 2,5 cm nakrájaného zázvoru
- 6 celých na polovicu prekrojených kardamónov
- 3 celé klinčeky, 4 celé škorice
- 1 hrsť čerstvých brusníc
Do hrnca si dáme 2 l jablkového muštu alebo džúsu, pridáme 1 na kolieska nakrájaný pomaranč, ďalej dodáme 2,5 cm nakrájaného zázvoru, 6 celých na polovicu prekrojených kardamónov, 3 celé klinčeky, 4 celé škorice, a za hrsť čerstvých brusníc. Všetko povaríme v hrnci a môžeme podávať.