Miska tejto lahodnej cesnakovej polievky s chrumkavými chlebovými krutónmi je ako stvorená na chladné a pochmúrne dni. Jednoduchý a rýchly recept na cesnakovú polievku si preto obľúbite počas jesenného, ale aj zimného obdobia. Cesnakovú polievku si tiež obľúbite kvôli jej pozitívnym účinkom na imunitný systém, rýchlej príprave a výbornej chuti.
Recept na cesnakovú polievku
Tento recept na cesnakovú polievku je vegánsky, keďže recept neobsahuje mäso, mliečne výrobky ani vajcia. To však polievke vôbec neuberá na chuti – práve naopak! Kombinácia výraznej chuti cesnaku a jemnej smotanovej konzistencie ulahodí naozaj každému. Čerešničkou na torte sú už chrumkavé krutóny, ktoré posunú polievku hneď o level vyššie.
Ingrediencie na cesnakovú polievku
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
70 g cesnaku
500 g zemiakov
300 ml zeleninového vývaru
60 ml vegánskej smotany
3 PL lahôdkového droždia
1 ČL cibuľového prášku
60 ml olivového oleja
Štipku soli a čierneho korenia
Postup na prípravu cesnakovej polievky
- Rúru si predhrejeme na 200 °C. Do menšej zapekacej misy pridáme olúpané strúčiky cesnaku a pokvapkáme ich olivovým olejom a trochou soli. Pečieme v predhriatej rúre 15 – 20 minút do zlatista. Dávajte pozor, aby ste ich nepripálili. Po upečení necháme cesnak mierne vychladnúť.
- Medzitým si na kocky nakrájame zemiaky a uvaríme ich na miernom ohni v osolenej vode do mäkka. Po uvarení zemiaky scedíme.
- Do mixéra pridáme uvarené zemiaky, opečené strúčiky cesnaku (bez oleja), zeleninový vývar, smotanu, lahôdkové droždie a cibuľový prášok. Ochutíme čiernym korením a rozmixujeme do krému. Pridáme viac zeleninového vývaru, ak je príliš hustý, podľa potreby dochutíme soľou a korením a znova premiešame.
- Na prípravu krutónov si nachystáme plech vyložený papierom na pečenie alebo alobalom a rúru predhrejeme na 180 °C.
- Chlieb nakrájame na malé kocky a uložíme na plech. Chlieb pokvapkáme olivovým olejom a ochutíme čiernym korením. Pečieme asi 10 minút do chrumkava.
- Polievku podávame pokvapkanú smotanou alebo olejom a s chrumkavými chlebovými krutónmi.
Nemáte čas na zdĺhavú prípravu jedla? Vyskúšajte tiež recept na avokádovú omáčku k cestovinám alebo cestovinový šalát.