Miska tejto lahodnej cesnakovej polievky s chrumkavými chlebovými krutónmi je ako stvorená na chladné a pochmúrne dni. Jednoduchý a rýchly recept na cesnakovú polievku si preto obľúbite počas jesenného, ale aj zimného obdobia. Cesnakovú polievku si tiež obľúbite kvôli jej pozitívnym účinkom na imunitný systém, rýchlej príprave a výbornej chuti.

Recept na cesnakovú polievku

Tento recept na cesnakovú polievku je vegánsky, keďže recept neobsahuje mäso, mliečne výrobky ani vajcia. To však polievke vôbec neuberá na chuti – práve naopak! Kombinácia výraznej chuti cesnaku a jemnej smotanovej konzistencie ulahodí naozaj každému. Čerešničkou na torte sú už chrumkavé krutóny, ktoré posunú polievku hneď o level vyššie.

Ingrediencie na cesnakovú polievku

Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
70 g cesnaku
500 g zemiakov
300 ml zeleninového vývaru
60 ml vegánskej smotany
3 PL lahôdkového droždia
1 ČL cibuľového prášku
60 ml olivového oleja
Štipku soli a čierneho korenia

garlic-soup-topped-with-croutons-black-bowl-wooden-table

Postup na prípravu cesnakovej polievky

  1. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Do menšej zapekacej misy pridáme olúpané strúčiky cesnaku a pokvapkáme ich olivovým olejom a trochou soli. Pečieme v predhriatej rúre 15 – 20 minút do zlatista. Dávajte pozor, aby ste ich nepripálili. Po upečení necháme cesnak mierne vychladnúť.
  2. Medzitým si na kocky nakrájame zemiaky a uvaríme ich na miernom ohni v osolenej vode do mäkka. Po uvarení zemiaky scedíme.
  3. Do mixéra pridáme uvarené zemiaky, opečené strúčiky cesnaku (bez oleja), zeleninový vývar, smotanu, lahôdkové ​​droždie a cibuľový prášok. Ochutíme čiernym korením a rozmixujeme do krému. Pridáme viac zeleninového vývaru, ak je príliš hustý, podľa potreby dochutíme soľou a korením a znova premiešame.
  4. Na prípravu krutónov si nachystáme plech vyložený papierom na pečenie alebo alobalom a rúru predhrejeme na 180 °C.
  5. Chlieb nakrájame na malé kocky a uložíme na plech. Chlieb pokvapkáme olivovým olejom a ochutíme čiernym korením. Pečieme asi 10 minút do chrumkava.
  6. Polievku podávame pokvapkanú smotanou alebo olejom a s chrumkavými chlebovými krutónmi.

Nemáte čas na zdĺhavú prípravu jedla? Vyskúšajte tiež recept na avokádovú omáčku k cestovinám alebo cestovinový šalát.