Kuchyňa a jej dobré vybavenie je taká alfa-omega každého kuchára v domácnosti. V dnešnej dobe je na trhu už veľmi veľa všemožných riešení a spotrebičov, z ktorých si môžeme vybrať, na základe našich preferencií, dizajnu a mnohých ďalších aspektov. Inak to nie je ani s varnými doskami. Aj tu nám trh ponúka viacero riešení, ktoré si môžete do svojej kuchyne zvoliť. Budú to plynové, sklokeramické alebo indukčné varné dosky? Poďme si ich v tomto článku trochu viac priblížiť, aby ste si vybrali takú, ktorá bude najviac vyhovovať vašim požiadavkám.
Sklokeramické varné dosky
Sklokeramické varné dosky patria medzi populárne a hlavne aj cenovo veľmi dostupné riešenia v modernej kuchyni, no majú svoje výhody i nevýhody. Ich elegantný vzhľad, jednoduchšie čistenie a bezpečnejší chod oproti plynovým varičom, z nich robia obľúbenú voľbu mnohých ľudí. No na druhej strane tu treba spomenúť, že sú citlivé na poškriabanie a nákladné opravy v prípade poškodenia. Veľmi veľkou nevýhodou týchto dosiek je, že najprv ohrievajú svoj povrch a až potom riad, takže v tomto prípade je potrebné rátať aj so zdĺhavejším procesom varenia, oproti napríklad plnovým či indukčným riešeniam. Po uvarení je povrch taktiež ešte dlhú dobu horúci, takže tu hrozí isté riziko popálenia. Ak však hľadáte veľmi lacný spotrebič v podobe varnej dosky, so sklokeramickou neurobíte krok vedľa.
Plynové varné dosky
Pokiaľ ste za starú, dobrú a overenú klasiku tak potom dobre poznáte varenie na plyne. Plynové dosky majú mnoho výhod, čo samozrejme poukazuje aj skutočnosť, že kuchári v kuchyniach stále varia na plyne. Ich charakteristickými črtami sú, že pri varení je prítomný plameň a sú jednoducho ovládateľné. Avšak v tomto prípade sú tu aj výhody a nevýhody, ktoré stojí za to zvážiť. Ich najväčšou výhodou je presné ovládanie teploty a rýchly ohrev. Taktiež si môžete jednoduchým spôsobom regulovať plameň podľa potreby. Táto schopnosť je veľmi výhodná pre taký typ jedál, ktoré vyžadujú precízne varenie. No a samozrejme musíme spomenúť, že plynové varné dosky sú aj energeticky efektívnejšie, takže pokiaľ hľadáte riešenie, ktoré vás nebude stáť veľa financií, plynová doska je dobrým riešením.
No neobchádzajú ich ani nevýhody. Na prvom mieste je potreba spomenúť pravidelnú údržbu, čo sa týka čistenia horákov a povrchu od škvŕn a mastnoty. To môže byť celkom náročné, nakoľko povrch nie je taký hladký v porovnaní s indukčnou varnou doskou. Okrem toho, používanie plynu nesie riziko úniku, a aj keď sú už plynové dosky celkom bezpečné, vždy tu môže visieť taký malý otáznik, čo ak. Plynové varné dosky majú obyčajne jednoduchý a praktický dizajn, ktorý nemusí zapadnúť do modernej kuchyne, ktorá preferuje elegantný vzhľad. No a čo je dôležité, na to, aby ste si mohli takýto plynový varič zaobstarať, potrebujete mať aj prípojku na plyn. Pokiaľ ju nemáte vo svojej domácnosti, zrejme vás nepotešíme.
Liatinové varné dosky
Aj keď už patrí tento typ varnej dosky k takým “oldschoolovkám”, stále si nájde svojich priaznivcov. Sú cenovo dostupné a odolné, no s niekoľkými nevýhodami. Majú veľmi dlhú dobu zahriatia a ochladenia, čo predstavuje nevýhodu, pokiaľ ste zvyknutí na rýchlu prípravu jedál. Veľmi veľkým mínusom je aj ich spotreba energie, ktorá je veľmi vysoká. S postupným nástupom moderných varných dosiek, ako sú indukčné a sklokeramické, liatinové dosky postupne miznú z trhu. Je dôležité zvážiť tieto výhody a nevýhody pred rozhodnutím o ich použití v kuchyni. Odporúčame vám však siahnuť po inom riešení.
Indukčné varné dosky
Indukčné dosky patria medzi najmodernějšie a najúčinnejšie riešenia. Majú veľmi veľa výhod, vďaka ktorým stojí za to zvážiť ich kúpu. Jednou z hlavných výhod týchto dosiek je rýchle ohrievanie hrncov a panvíc. Tieto dosky vytvárajú elektromagnetické pole, ktoré priamo ohrieva nádobu, takže teplo neuniká do priestoru. Výsledkom je rýchlejšie ohrievanie, čo v dnešnej rýchlej dobe požaduje takmer každý. Okrem toho umožňujú presné nastavenie teploty. Nesmieme zabudnúť na taký podstatný fakt, že sú energeticky efektívnejšie než tradičné plynové dosky. Sú považované za jedny z najbezpečnejších varičov, pretože nevytvárajú plameň a sú vybavené funkciou, vďaka ktorej sa dokážu vypnúť pri nečinnosti. Na druhej strane majú aj svoje mínusy. Jedným z nich je, že na indukčných doskách môžu byť používané iba hrnce a panvice s feromagnetickým dnom, pretože tieto dosky fungujú na princípe elektromagnetickej indukcie. Indukčné varné dosky sú obvykle drahšie v porovnaní s inými typmi dosiek, čo samozrejme, môže byť pre niektorých ľudí veľmi veľkou nevýhodou.
Ktorý typ varnej dosky je najlepší?
Otázka, ktorý typ varnej dosky je ten najlepší, závisí od vašich preferencií a potrieb. Každý jeden človek má svoje vlastné predstavy. Preto si pri výbere musíte zvážiť vždy pre a proti. Pokiaľ by sme vám však mali tak trochu poradiť, pokiaľ vám nevadí väčšia investícia, veľmi dobrým krokom pri výbere varnej dosky do kuchyne môže byť kúpa tej indukčnej.