Kalendár sezónnosti ovocia ukazuje, že práve teraz je obdobie jabĺk. Jablká vo všeobecnosti patria medzi najobľúbenejšie slovenské ovocie, ktoré si môžete zakúpiť po celý rok. Okrem vynikajúcej chuti majú jablká aj vynikajúce účinky na zdravie. Navyše si z nich môžete pripraviť rôzne šaláty, ale aj chutné a rýchle dezerty. Medzi veľmi obľúbený múčnik patrí aj jablkový koláč. Vyskúšajte náš recept na hrnčekový koláč s jablkami, ku ktorému nebudete potrebovať váhu.
Recept na hrnčekový jablkový koláč
Pokiaľ máte v zásobe veľké množstvo jabĺk a potrebujete ich zužitkovať, potom vám odporúčame tento rýchly a zdravý recept na hrnčekový jablkový koláč. Postup je veľmi jednoduchý, na prípravu budete potrebovať ingrediencie, ktoré bežne žienky v domácnosti majú, jeden väčší plech a hrnček ako odmerku. Navyše vám celá príprava zaberie maximálne hodinku.
Ingrediencie na hrnčekový koláč s jablkami
Na prípravu tohto chutného a rýchleho receptu budete potrebovať:
2 hrnčeky špaldovej alebo výberovej múky
¾ – 1 hrnček trstinového cukru
½ hrnčeka oleja
1 hrnček mlieka
½ hrnčeka vlašských orechov (nemusia byť)
2 ks vajcia
5 ks jabĺk (alebo podľa veľkosti jabĺk)
2 PL kakaa
1 ks vanilkový cukor
1 ks prášok do pečiva
½ ČL sódy bikarbóny
džem podľa chuti
čokoládu na varenie
Postup na prípravu jablkového hrnčekového koláča
- Ako prvé si umyte a očistíte jablká od šupky. Nastrúhajte ich nahrubo a odstráňte z nich prebytočnú vodu. Následne si pomeľte orechy (ak na nich máte alergiu alebo vám nechutia, do receptu ich pridávať nemusíte)
- V osobitnej miske si zmiešajte všetky sypké a suché ingrediencie, a to múku, cukor, vanilkový cukor, sódu bikarbónu a kakao.
- Nezabudnite do cesta pridať nastrúhané jablká a pomleté orechy.
- Postupne pridávajte do zmesi ostatné suroviny, a to vajcia, olej a vlažné mlieko.
- Všetky ingrediencie spolu dôkladne premiešajte, aby sa vám vytvorilo hladké cesto.
- Primiešajte do cesta prášok do pečiva.
- Cesto premiešajte a ochutnajte. V prípade potreby pridajte ešte cukor naviac.
- Poslednýkrát cesto poriadne premiešajte a vylejte ho na vopred vymastený a múkou vysypaný plech.
- Rúru si predhrejte na 180°C a hrnčekový jablkový koláč pečte približne 40 – 45 minút alebo podľa potreby.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť a po vychladnutí ho potrite džemom. Následne môžete hrnčekový koláč s jablkami poliať čokoládou.
- Po stuhnutí čokolády sa môžete do koláča s chuťou zahryznúť.
Tipy na fantastický hrnčekový koláč
- Množstvo cukru sa môže líšiť od chuti jabĺk, a preto najskôr pridajte cukru menej a následne cesto podľa potreby dochuťte.
- Namiesto vymastenia a vysypania plechu múkou môžete použiť aj papier na pečenie.
- Pokiaľ ste alergickí na nejaké zložku, napríklad orechy alebo kakao, môžete ich z receptu vynechať. Koláč tak nebude hnedej, ale svetlej farby.
- Ak nemáte po ruke čokoládu alebo džem, vrch koláč môžete posypať práškovým cukrom.
- Takýmto spôsobom si môžete jednoducho pripraviť aj perníkový koláč. Namiesto jabĺk a orechov pridajte do cesta perníkové korenie, škoricu a kypriaci prášok do perníka.
Tento chutný hrnčekový koláč s jablkami si pripravíte veľmi rýchlo a jednoducho. Pokiaľ však máte chuť na krémovejší dezert, odporúčame vám pripraviť si taliansky dezert panna cotta, prípadne domáce tiramisu.