Jednoduchý, krémový a chladený taliansky dezert – to je panna cotta. Recept na tradičnú panna cotta-u vám odhalí základ a zároveň otvorí dvere k nekonečným možnostiam chutí, ktoré tento dezert dokáže ponúknuť. Túto pochúťku viete totižto jednoducho dochutiť a prispôsobiť svojim chuťovým pohárikom. Lahodná chuť panna cotta-y vynikne v kombinácii s ovocím, želé, kompótom, čokoládou, karamelom, skrátka s čímkoľvek, na čo v tom momente máte chuť.

Panna cotta recept

Panna cotta, obľúbený dezert podávaný v luxusných reštauráciách, vás môže na prvý pohľad odradiť svojou náročnou prípravou. Nenechajte sa však oklamať, príprava panna cotta-y je v skutočnosti ľahšia než sa zdá a výsledok stojí naozaj za to. Recept na tradičnú panna cotta-u obsahuje veľmi málo prísad. Je to v podstate jednoduchá zmes smotany, cukru, vanilky a želatíny. Navyše vás jej studená pudingová konzistencia a jemná chuť príjemne osvieži počas horúcich dní, čo sa v lete vždy zíde. Ak máte tento typ dezertov radi, určite vyskúšajte aj talianske tiramisu.

Ingrediencie na panna cotta-u

Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
60 ml studenej vody
1 balíček práškovej želatíny
480 ml smotany na šľahanie
50 g kryštálového cukru
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu / ½ vanilkového struku
niečo na dochutenie – individuálne

Postup na prípravu panna cotta-y

  1. Do malej miske nalejte studenú vodu, do ktorej pridajte želatínu. Tú v nej nechajte aspoň 5 minút.
  2. Medzitým si v strednom hrnci zohrejte smotanu, cukor, vanilkový lusk alebo extrakt a na strednom ohni priveďte do varu. Zmes varte, kým sa cukor nerozpustí.
  3. Pripravenú želatínu vmiešajte do hrnca a šľahajte do hladka, až kým sa želatína nerozpustí a kým sa všetky ingrediencie úplne nespoja. Nezabudnite, želatína sa nevarí, a preto udržujte túto zmes na miernom ohni a bez zovretia!
  4. Obsah hrnca vylejte do 4 samostatných servírovacích misiek.
  5. Misky vložte do chladničky aspoň na 2-4 hodiny alebo do úplného stuhnutia.
  6. Na záver môžete panna cotta-u dochutiť ovocím, omáčkou či obľúbeným toppingom.

2

Tipy na dochutenie panna cotta-y

  • Lesné ovocie – jednoduchým, no efektívnym spôsobom dochutenia je pridať drobné ovocie v podobe jahôd, čučoriedok či malín.
  • Karamel – sladším variantnom je nepochybne karamel. Na výber máte predpripravené toppingy či domácu omáčku. Tú si pripravíte naozaj jednoducho. V hrnci si zmiešajte cukor a vodu a pri zovretí pridajte smotanu. Zmes miešajte, až kým vám nevznikne karamelová omáčka.
  • Ovocná omáčka – univerzálny recept na prípravu ovocnej omáčky je vybrať si džem a nakrájané ovocie, ideálne rovnakého typu. Tie zmiešajte s cukrom, vodou, a nechajte variť približne 20 minút.
  • Čokoláda – najväčšou klasikou dochucovania dezertov sa stala čokoláda. Panna cotta-u preto stačí poliať aj rozpustenou čokoládou.
  • Kompót – čerstvé ovocie viete ľahko nahradiť kompótom, ktorý máte doma.
  • Ak chcete trochu experimentovať, panna cotta-u viete dochutiť už v príprave. Do zmesi pridajte matcha prášok, mangové pyré či nastrúhaný kokos. Vznikne vám tak dezert, plný exotických chutí.