Panna cotta recept: Pripravte si tento tradičný taliansky dezert

S podobným označením

Hovädzie empanadas ako z Južnej Ameriky

Empanadas sú mäsové koláče, ktoré svojim tvarom polmesiaca pripomínajú klasické pirohy. S týmto jedlom sa stretnete v rôznych kultúrach sveta, predovšetkým však v Mexiku, Španielsku či Argentíne....

Panna cotta recept: Pripravte si tento tradičný taliansky dezert

Jednoduchý, krémový a chladený taliansky dezert – to je panna cotta. Recept na tradičnú panna cotta-u vám odhalí základ a zároveň otvorí dvere k...

Recept na domáce tiramisu ako z Talianska

Jedným z obľúbených letných dezertov je nepochybne klasické tiramisu. Jeho bohatá, krémová textúra s nádychom espressa, si získala ľudí po celom svete a niet...

Recept na ľahký rebarborový koláč s jahodami

Ak ste čaro rebarbory ešte neobjavili alebo práve naopak áno a jej kyslastú chuť milujete, tento recept na rebarborový koláč s jahodami je ako stvorený pre...

Jednoduchý, krémový a chladený taliansky dezert – to je panna cotta. Recept na tradičnú panna cotta-u vám odhalí základ a zároveň otvorí dvere k nekonečným možnostiam chutí, ktoré tento dezert dokáže ponúknuť. Túto pochúťku viete totižto jednoducho dochutiť a prispôsobiť svojim chuťovým pohárikom. Lahodná chuť panna cotta-y vynikne v kombinácii s ovocím, želé, kompótom, čokoládou, karamelom, skrátka s čímkoľvek, na čo v tom momente máte chuť.

Panna cotta recept

Panna cotta, obľúbený dezert podávaný v luxusných reštauráciách, vás môže na prvý pohľad odradiť svojou náročnou prípravou. Nenechajte sa však oklamať, príprava panna cotta-y je v skutočnosti ľahšia než sa zdá a výsledok stojí naozaj za to. Recept na tradičnú panna cotta-u obsahuje veľmi málo prísad. Je to v podstate jednoduchá zmes smotany, cukru, vanilky a želatíny. Navyše vás jej studená pudingová konzistencia a jemná chuť príjemne osvieži počas horúcich dní, čo sa v lete vždy zíde. Ak máte tento typ dezertov radi, určite vyskúšajte aj talianske tiramisu.

Ingrediencie na panna cotta-u

Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
60 ml studenej vody
1 balíček práškovej želatíny
480 ml smotany na šľahanie
50 g kryštálového cukru
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu / ½ vanilkového struku
niečo na dochutenie – individuálne

Postup na prípravu panna cotta-y

  1. Do malej miske nalejte studenú vodu, do ktorej pridajte želatínu. Tú v nej nechajte aspoň 5 minút.
  2. Medzitým si v strednom hrnci zohrejte smotanu, cukor, vanilkový lusk alebo extrakt a na strednom ohni priveďte do varu. Zmes varte, kým sa cukor nerozpustí.
  3. Pripravenú želatínu vmiešajte do hrnca a šľahajte do hladka, až kým sa želatína nerozpustí a kým sa všetky ingrediencie úplne nespoja. Nezabudnite, želatína sa nevarí, a preto udržujte túto zmes na miernom ohni a bez zovretia!
  4. Obsah hrnca vylejte do 4 samostatných servírovacích misiek.
  5. Misky vložte do chladničky aspoň na 2-4 hodiny alebo do úplného stuhnutia.
  6. Na záver môžete panna cotta-u dochutiť ovocím, omáčkou či obľúbeným toppingom.

Panna Cotta s karamelom a jahodami

Tipy na dochutenie panna cotta-y

  • Lesné ovocie – jednoduchým, no efektívnym spôsobom dochutenia je pridať drobné ovocie v podobe jahôd, čučoriedok či malín.
  • Karamel – sladším variantnom je nepochybne karamel. Na výber máte predpripravené toppingy či domácu omáčku. Tú si pripravíte naozaj jednoducho. V hrnci si zmiešajte cukor a vodu a pri zovretí pridajte smotanu. Zmes miešajte, až kým vám nevznikne karamelová omáčka.
  • Ovocná omáčka – univerzálny recept na prípravu ovocnej omáčky je vybrať si džem a nakrájané ovocie, ideálne rovnakého typu. Tie zmiešajte s cukrom, vodou, a nechajte variť približne 20 minút.
  • Čokoláda – najväčšou klasikou dochucovania dezertov sa stala čokoláda. Panna cotta-u preto stačí poliať aj rozpustenou čokoládou.
  • Kompót – čerstvé ovocie viete ľahko nahradiť kompótom, ktorý máte doma.
  • Ak chcete trochu experimentovať, panna cotta-u viete dochutiť už v príprave. Do zmesi pridajte matcha prášok, mangové pyré či nastrúhaný kokos. Vznikne vám tak dezert, plný exotických chutí.

Odporúčame

Recept na avokádový chlieb s vajíčkom na 4 spôsoby

Hľadáte chutný recept na rýchle a zdravé raňajky či olovrant? Pripravte si raňajky plné bielkovín, vitamínov, vlákniny, minerálov, zdravých tukov a antioxidantov. Na avokádový...

Jednoduchý recept na krémovú hokkaido polievku

Privítajte jeseň ako sa patrí! Spolu s chladnejším počasím totižto prichádza aj sezóna tekvíc. Na internete nájdete tisíce receptov, vďaka ktorým si viete pripraviť rôzne...

Vyskúšali ste už niekedy smoothie bowl? Túto si určite obľúbite!

Obyčajné smoothies určite už poznáte. Ide o rozmixovaný zdravý nápoj z ovocia, ktorý je nabitý vitamínmi. Smoothie bowl je v podstate podobný variant, akurát že ide o...

Hovädzie empanadas ako z Južnej Ameriky

Empanadas sú mäsové koláče, ktoré svojim tvarom polmesiaca pripomínajú klasické pirohy. S týmto jedlom sa stretnete v rôznych kultúrach sveta, predovšetkým však v Mexiku, Španielsku či Argentíne....

Rýchly recept na cestovinový šalát

Posledné letné dni sú pred nami, a preto by sme si ich mali užiť naplno a vyskúšať všetko, čo sme počas leta nestihli. Boli...

Odporúčané články