Hľadáte recept na najchutnejšie nadýchané palacinky, ktoré si môžete pripraviť kedykoľvek? Prinášame vám recept na nadýchané palacinky, ktoré vám spríjemnia sobotňajšie ráno. Nezaručujeme však, že ak ich prvýkrát ochutnáte, budete chcieť ochutnať ešte nejaké iné.
Recept na ľahké nadýchané palacinky
Toto sú tie najnadýchanejšie a najjemnejšie palacinky alebo pokojne ich nazvime lievance, aké ste kedy ochutnali. Sú hotové iba za 15 minút a na ich prípravu budete potrebovať len ingrediencie, ktoré sa v špajze bežne vyskytujú. Dôležité je však dodržať správny pomer ingrediencií a postup prípravy. Tento recept je tiež jednoduché prispôsobiť počtu porcií a ingrediencie sú určené na 4 porcie.
Ingrediencie na nadýchané palacinky
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
1 1/2 šálky výberovej múky
3 1/2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička soli
1 lyžica kryštálového cukru
3 lyžice rozpusteného masla
1 veľké vajce
1 1/2 šálky mlieka
Postup na prípravu nadýchaných palaciniek
- Suché ingrediencie – múku, prášok do pečiva, soľ a cukor preosejte do veľkej misy.
- Uprostred suchej zmesi urobte jamku. Pridajte mokré ingrediencie – vajce, mlieko a maslo.
- Cesto zľahka vyšľahajte, kým sa ingrediencie nezmiešajú. Cesto bude mať malé hrudky. Nechajte 5 minút postáť, kým sa vám panvica zohreje.
- Pridajte lyžicu rastlinného oleja na panvicu. Na veľkej panvici na stredne vysokej teplote pridajte do panvice 1/4 šálky palacinkového cesta.
- Nechajte piecť, kým sa na povrchu a okrajoch nevytvoria bubliny.
- Otočte a pokračujte v príprave 1-2 minúty, kým sa palacinky neurobia do zlatista.
- Podávajte s maslom, práškovým cukrom, javorovým sirupom alebo ovocím.
Návod ako získať nadýchané palacinky
- Pozor, aby ste ingrediencie nepremixovali. Vaše palacinky budú husté a tvrdé, ak budete mixovať príliš dlho.
- Keď pripravujete palacinky, panvicu vymažte maslom. To im pomáha nelepiť sa a dodáva viac chuti.
- Po dokončení položte na palacinky kocku masla a javorový sirup.
- Používajte plnotučné mlieko. To je dôležité pre celkovú chuť. Vďaka pridanému tuku v plnotučnom mlieku sú tieto palacinky dokonalé.
- Nezabudnite na prášok do pečiva. Cesto na palacinky je práve vďaka nemu nadýchané.
- Ak sú vaše palacinky ploché, pravdepodobne máte veľmi vlhké cesto. Cesto by malo byť dostatočné husté, aby z varešky kvapkalo, nie sa plynule lialo.
- Namiesto kravského mlieka pokojne použite mandľové alebo kokosové mlieko. V tom prípade však môžu byť palacinky sladšie.
- Na prípravu palaciniek použite nepriľnavú panvicu.
- Ak si chcete pripraviť zdravé raňajky, pokojne použite na prípravu palaciniek špaldovú múku.
Extra suroviny na nadýchané palacinky
Ak si chcete chuť palaciniek ozvláštniť, môžete si ich doplniť o rôzne iné ingrediencie. Vyskúšať môžete rôzne posýpky, ako napríklad mandle, oriešky, kakao, nastrúhanú čokoládu, prípadne si môžete chuť ozvláštniť aj čerstvým ovocím. Skvelým variantom sú jahody, maliny, čučoriedky a banán. Horucé ovocie na palacinky je taktiež skvelým nápadom. Palacinky si tiež môžete poliať javorovým sirupom, arašidovým maslom alebo rôznym topingom.
Vyskúšať môžete taktiež náš recept na nepečený cheesecake z Lotus sušienok.