Šťavnatého a jemného lososa, ako z reštaurácie, si dokážete pripraviť aj u vás doma. Recept na lososa na masle nie je vôbec zložitý a vďaka kombinácii cesnaku, masla a citrónu, vytvoríte výborné jedlo plné chutí.
Recept na lososa na masle
Všetci z nás milujú jednoduché a rýchle recepty. O to viac, ak je výsledné jedlo aj naozaj chutné. Recept na lososa na masle vám nezaberie viac ako 25 minút a mnoho potrebných ingrediencií na prípravu máte určite už doma. Pri presnom dodržaní receptu tak dosiahnete dokonalý kontrast v podobe lososa, ktorý je šťavnatý zvnútra a jemne chrumkavý na povrchu. Losos navyše obsahuje zdravé tuky, proteíny a omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre vaše zdravie.
Ingrediencie na lososa na masle:
Na tento recept budete potrebovať:
700 g lososového filé s kožou
1 citrón, nakrájaný na tenké kolieska
1/2 šálky rozpusteného masla
3 lyžice citrónovej šťavy (cca z 1 citróna)
2 až 3 lyžice medu
5 strúčikov jemne lisovaného alebo mletého cesnaku
1 lyžička soli
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
2 čajové lyžičky jemne nasekanej petržlenovej vňate, na ozdobu
Postup na prípravu
- Do plechu vystlaného alobalom vložte plátky lososa kožou smerom nadol. Na tieto plátky následne rovnomerne poukladajte plátky citróna.
- V malej miske zmiešajte rozpustené maslo, citrónovú šťavu, cesnak a med. Touto zmesou lososa polejte a malú časť si nechajte aj na podávanie.
- Lososa dochuťte soľou, korením a následne zakryte filety alobalom.
- Vložte do trúby rozohriatej na 190 °C a nechajte piecť približne 17 minút. Po tomto čase lososa vyberte a na panvici ho ešte pár minút grilujte. Dosiahnete tým to, že ryba bude viac chrumkavejšia.
- Hotový losos môžete na záver poliať zvyškom použitej zmesi a dozdobiť petržlenovou vňaťou.
Tipy, ako dosiahnuť čo najchutnejšieho lososa na masle
- Ešte lepšiu chuť dosiahnete, ak necháte lososa 10 až 15 minút marinovať.
- Ak nechcete, aby vám cesnakovo-maslová omáčka vytiekla, do plechu vložte dostatočne veľký alobal a na okrajoch ho prehnite.
- Na prípravu tohto receptu je ideálne použiť namiesto kupovanej citrónovej šťavy tú čerstvo vytlačenú. Stačí vám k tomu len jeden citrón.
- Pri grilovaní poctivo sledujte lososa! Vyhnete sa tým pripáleniu.
- Skvelou prílohou k tomuto receptu je zemiaková kaša alebo pečené zemiaky s bylinkami. Zdravšou alternatívou môže byť aj pečená zelenina či zeleninový šalát.
- Pre extra šťavnatosť polejte lososa celou pripravenou
- Losos je najlepší teplý a čerstvý. Ak ho však potrebujete uskladniť, vo vzduchotesnej dóze vydrží v chladničke až 3 dni.
Tento chutný recept na lososa môžete vyskúšať napríklad pri príprave nedeľného obeda. Ako prvý chod môžete tiež vyskúšať náš recept na krémovú brokolicovú polievku.