Ak ste fanúšikom krémových polievok, túto lahodnú polievku si okamžite zamilujete. Tento recept na krémovú brokolicovú polievku je veľmi jednoduchý, rýchly a premení obyčajnú brokolicu na jemné a neuveriteľne chutné jedlo.
Recept na krémovú brokolicovú polievku
Najchutnejšia a najjemnejšia brokolicová polievka, alebo inak povedané krém, poteší chuťové bunky nejedného milovníka dobrého jedla. Recept na krémovú brokolicovú polievku nie je vôbec zložitý, k jeho príprave vám stačí len jeden hrniec, pár ingrediencií a menej ako 40 minút. Vďaka správnemu dodržaniu pomerov ingrediencií a uvedeného postupu, dosiahnete 4 porcie ľahkého predjedla. Recept však viete jednoducho prispôsobiť aj väčšiemu počtu ľudí. Okrem toho je brokolica skvelým antioxidantov, má veľa vitamínov a železa, a to znamená, že patrí medzi tie potraviny, vďaka ktorým ostanete zdraví.
Ingrediencie na brokolicovú polievku:
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
3 šálky kuracieho vývaru
1 čajová lyžička soli
1/2 lyžička čierneho korenia
1 lyžica cibuľového korenia
1 čajová lyžička cesnakového prášku
1/2 lyžičky sušeného tymianu
500 g čerstvej alebo mrazenej brokolice
1/4 šálky hustej smotany
1/4 šálky strúhaného parmezánu
Postup na prípravu brokolicovej polievky
- Do veľkého hrnca pridajte kurací vývar, soľ, čierne korenie, tymian a cibuľový a cesnakový prášok.
- Následne pridajte brokolicu a pri silnom ohni priveďte k varu. Pri čerstvej brokolici bude proces trvať cca 5 minút, pri mrazenej 10.
- Teplotu mierne znížte, hrniec prikryte a nechajte variť 10-15 minút, kým brokolica nezmäkne.
- Oheň vypnite a pomocou mixéra, po častiach polievku do hladka rozmixujte.
- Znovu zapnite mierny oheň, primiešajte smotanu, parmezán a hotový brokolicový krém len mierne ohrejte a podávajte.
Tipy, ako dosiahnuť čo najlepšiu krémovú brokolicovú polievku
- Množstvo soli, ktoré v recepte využijete, závisí aj od slanosti vášho vývaru. Preto je dobré polievku priebežne ochutnávať a doladiť jej slanosť a chuť.
- Uistite sa, že korenie, ktoré používate, je čerstvé! Zastarané korenie môže polievku, ale aj iné jedlá ľahko zničiť.
- Namiesto nahrubo nastrúhaného parmezánu použite parmezán nastrúhaný najemno. Ten dodá polievke skvelú chuť a pomôže s jej zahustením.
- Ak obľubujete extra krémové polievky, nebojte sa do receptu pridať viac smotany.
- Polievku viete pripraviť aj na vegetariánsky či vegánsky spôsob. Stačí na miesto kuracieho vývaru použiť vývar zeleninový, a parmezán so smotanou nahradiť ich rastlinnou náhradou.
Uchovanie zvyškov polievky
Ak ste nezvládli dojesť všetky porcie, nezúfajte. Zvyšky môžete uchovávať v chladničke, vo vzduchotesnej nádobe, 3-4 dni. Pri konzumácii ich potom len jemne prikryté zohrejte v mikrovlnnej rúre. Túto polievku môžete zamraziť aj po jednotlivých porciách v zakrytých hrnčekoch. Aby sa mrazená polievka pri zohrievaní nezrazila, ohrievajte ju v mikrovlnnej rúre na polovičnom výkone a každých 30 sekúnd premiešajte.
Ak hľadáte inšpirácie na prípravu rôznych dezertov, vyskúšajte naše recepty napríklad na nadýchané palacinky či nepečený cheesecake.