Ak ste fanúšikom krémových polievok, túto lahodnú polievku si okamžite zamilujete. Tento recept na krémovú brokolicovú polievku je veľmi jednoduchý, rýchly a premení obyčajnú brokolicu na jemné a neuveriteľne chutné jedlo.

Recept na krémovú brokolicovú polievku

Najchutnejšia a najjemnejšia brokolicová polievka, alebo inak povedané krém, poteší chuťové bunky nejedného milovníka dobrého jedla. Recept na krémovú brokolicovú polievku nie je vôbec zložitý, k jeho príprave vám stačí len jeden hrniec, pár ingrediencií a menej ako 40 minút. Vďaka správnemu dodržaniu pomerov ingrediencií a uvedeného postupu, dosiahnete 4 porcie ľahkého predjedla. Recept však viete jednoducho prispôsobiť aj väčšiemu počtu ľudí. Okrem toho je brokolica skvelým antioxidantov, má veľa vitamínov a železa, a to znamená, že patrí medzi tie potraviny, vďaka ktorým ostanete zdraví.

cucumber-gazpacho-green-fresh-cold-summer-soup-gray-stone-background

Ingrediencie na brokolicovú polievku:

Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
3 šálky kuracieho vývaru
1 čajová lyžička soli
1/2 lyžička čierneho korenia
1 lyžica cibuľového korenia
1 čajová lyžička cesnakového prášku
1/2 lyžičky sušeného tymianu
500 g  čerstvej alebo mrazenej brokolice
1/4 šálky hustej smotany
1/4 šálky strúhaného parmezánu

Postup na prípravu brokolicovej polievky

  1. Do veľkého hrnca pridajte kurací vývar, soľ, čierne korenie, tymian a cibuľový a cesnakový prášok.
  2. Následne pridajte brokolicu a pri silnom ohni priveďte k varu. Pri čerstvej brokolici bude proces trvať cca 5 minút, pri mrazenej 10.
  3. Teplotu mierne znížte, hrniec prikryte a nechajte variť 10-15 minút, kým brokolica nezmäkne.
  4. Oheň vypnite a pomocou mixéra, po častiach polievku do hladka rozmixujte.
  5. Znovu zapnite mierny oheň, primiešajte smotanu, parmezán a hotový brokolicový krém len mierne ohrejte a podávajte.

Tipy, ako dosiahnuť čo najlepšiu krémovú brokolicovú polievku

  • Množstvo soli, ktoré v recepte využijete, závisí aj od slanosti vášho vývaru. Preto je dobré polievku priebežne ochutnávať a doladiť jej slanosť a chuť.
  • Uistite sa, že korenie, ktoré používate, je čerstvé! Zastarané korenie môže polievku, ale aj iné jedlá ľahko zničiť.
  • Namiesto nahrubo nastrúhaného parmezánu použite parmezán nastrúhaný najemno. Ten dodá polievke skvelú chuť a pomôže s jej zahustením.
  • Ak obľubujete extra krémové polievky, nebojte sa do receptu pridať viac smotany.
  • Polievku viete pripraviť aj na vegetariánsky či vegánsky spôsob. Stačí na miesto kuracieho vývaru použiť vývar zeleninový, a parmezán so smotanou nahradiť ich rastlinnou náhradou.
photo_2022-05-12-13.42.00
Zdroj: https://www.oliveandmango.com/broccoli-soup/

Uchovanie zvyškov polievky

Ak ste nezvládli dojesť všetky porcie, nezúfajte. Zvyšky môžete uchovávať v chladničke, vo vzduchotesnej nádobe, 3-4 dni. Pri konzumácii ich potom len jemne prikryté zohrejte v mikrovlnnej rúre. Túto polievku môžete zamraziť aj po jednotlivých porciách v zakrytých hrnčekoch. Aby sa mrazená polievka pri zohrievaní nezrazila, ohrievajte ju v mikrovlnnej rúre na polovičnom výkone a každých 30 sekúnd premiešajte.

Ak hľadáte inšpirácie na prípravu rôznych dezertov, vyskúšajte naše recepty napríklad na nadýchané palacinky či nepečený cheesecake.