Ak ste čaro rebarbory ešte neobjavili alebo práve naopak áno a jej kyslastú chuť milujete, tento recept na rebarborový koláč s jahodami je ako stvorený pre vás! Táto lahodná pochúťka je spolu s kopčekom zmrzliny skvelým a osviežujúcim dezertom do horúcich letných dní.
Recept na rebarborový koláč s jahodami
Ako názov napovedá – tento recept na rebarborový koláč s jahodami je naozaj veľmi ľahký. Na jeho prípravu vám bude stačiť hodina času a zopár bežne dostupných ingrediencií. Aj keď sa krátka sezóna rebarbory pomaly, ale isto končí, túto surovinu ešte určite zoženiete v najbližších potravinách, na trhu či u vás v záhrade. Doprajte si aj vy vláčny a chutný koláč, ktorého chuť si určite zamilujete.
Ingrediencie na rebarborový koláč s jahodami:
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
Cesto:
2 šálky hladkej múky
1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
1 čajovú lyžičku vanilky
1 šálku hnedého cukru
½ šálky zmäknutého masla
1 šálku mlieka
1 vajce
štipku soli
2 šálky jahôd
3 až 6 stoniek nasekanej rebarbory
Dochutenie:
1/3 šálky cukru
1 čajová lyžica škorice
Postup na prípravu rebarborového koláča
- V malej miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu a štipku soli. Túto misku si zatiaľ odložte bokom.
- Vo väčšej miske zas ručne vyšľahajte hnedý cukor spolu s maslom. K tejto zmesi pridajte jedno vajce a pokračujte v šľahaní. Následne do cesta vmiešajte aj vanilku.
- Striedavo pridávajte do cesta časť mlieka a múčnej zmesi, ktorú ste si vytvorili. Pokračujte, kým do cesta nepridáte celý obsah týchto ingrediencií.
- Na záver vmiešajte nasekané kúsky rebarbory a jahôd.
- Hotové cesto vylejte na vymastený alebo múkou vysypaný plech.
- Nezabudnite posypať bielym cukrom a škoricou.
- Koláč pečte cca 40 minút pri teplote 170 °C.
- Hotový dezert podávajte s kopčekom zmrzliny či šľahačky.
Čo by ste o rebarbore mali vedieť?
- Rebarbora je rovnako ako väčšina ovocia skvelou prísadou do sladkých koláčov či džemov. Z botanického hľadiska ide však o zeleninu.
- Táto zelenina je neslávne známa svojimi listami. Tie obsahujú kyselinu šťaveľovú, ktorá spôsobuje to, že jej listy sú jedovaté. Konzumujte preto len stopky, aj to tepelne upravené!
- Čím tmavšia stonka – tým sladšia a jemnejšia chuť. Čím bledšia – tým kyslejšia. Výber závisí len od vašich preferencií.
- Táto super potravina obsahuje mnoho vitamínu C, K, vápnika, draslíka a iných výživných látok. Výhodou je aj jej nízky obsah cholesterolu.
- Zasaďte si ju do svojej záhrady a už sa jej nezbavíte! Rebarbora je nenáročná, mrazuvzdorná a zvykne mať naozaj veľkú úrodu.