Karamel je veľmi univerzálnou ingredienciou, ktorú môžete použiť ako do dezertov, tak aj do hlavných jedál. Pripraviť však chutný slaný karamel nemusí byť až také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Pri nadmernom množstve soli môže byť aj slaný karamel až príliš slaný, prípadne pri dlhom varení príliš horký. Prinášame vám však rýchly a jednoduchý recept na slaný karamel, ktorý zvládne každý.

Recept na slaný karamel zo 4 surovín

Pripraviť chutný slaný karamel je náročné najmä z toho dôvodu, že sa môže rýchlo pripáliť a zhorknúť. My sme však našli vynikajúci a jednoduchý recept na slaný karamel, ktorý sa skladá len zo 4 surovín. Práve ten môžete využiť na prípravu raňajok do ovsených kaší či granoly, na prípravu chutných dezertov, či dokonca ho pridať do hlavného jedla. Dôležité je pripravovať karamel na slabom alebo miernom ohni.

various-types-sugar-brown-sugar-white-concrete-top-view

Ingrediencie na slaný karamel

Na prípravu slaného karamelu budete potrebovať len 4 základné ingrediencie:
200 g kryštálového cukru
80 g masla
140 ml 33 % smotany
1-2 kávové lyžičky soli

Návod na prípravu slaného karamelu

  1. Do hrnca si nasypeme 200 g kryštálového cukru a miešame na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí.
  2. Do cukru pridáme 80 g masla, kým sa maslo taktiež neroztopí.
  3. Do tejto zmesi pridáme 140 ml 33 % smotany, až kým slaný karamel nezavrie vrieť.
  4. Zmes povaríme na miernom ohni ešte 1 minútu a následne pridáme 1-2 lyžičky soli, premiešame a stiahneme z ohňa.

healthy-delicious-homemade-caramel-candies-top-view

Slaný karamel môžete hneď použiť na koláč, napríklad na nepečený cheesecake z Lotus sušienok alebo si ho naliať do sklenej nádoby a uskladniť do chladničky na neskôr.