Nafúknuté bruško nielenže znepríjemňuje život, ale môže byť dokonca príznakom zdravotných problémov. Najčastejšie je však zapríčinené zlým výberom potravín, ktoré spôsobujú nielen vonkajšie, ale aj vnútorné problémy.

Potraviny, ktoré najviac nafukujú:

Medzi potraviny, ktoré najčastejšie spôsobujú nafúknutie brucha patria:
• Strukoviny – šošovica, fazuľa, cícer, hrach, bôb, sója
• Zelenina ako kaleráb, mrkva
• Kapustovitá zelenina – brokolica, kel, kapusta, karfiol
• Cesnak, cibuľa
• Jablká, hrušky
• Slivky
• Reďkovky
• Mliečne výrobky
• Celozrnné potraviny
• Údeniny
• Umelé sladidlá
• Alkohol

Dizajn-bez-nazvu-19

Ak vás trápi nepríjemné nafukovanie, týmto potravinám by ste sa mali pravdepodobne vyhnúť. Je viac ako potrebné myslieť aj na to, že každý organizmus je individuálny, a preto potraviny, čo nafukujú jedného človeka, nemusia druhého. Treba si však odsledovať konkrétne potraviny, ktoré vám spôsobujú tento problém. To najefektívnejšie dosiahnete zapisovaním si denného príjmu jedla a ako ste sa po jedle cítili. Možno to znie ako niečo zdĺhavé, ale z dlhodobého hľadiska je to určite veľkou výhodou.

Ďalší efektívny spôsob, ako sa vyhnúť nafukovaniu je piť dostatočné množstvo vody. Dôvodom je vláknina, ktorá je pre ľudské telo prospešná, no viaže na seba vodu a ak jej nie je dostatok, zapríčiňuje nafukovanie, plynatosť alebo zápchu.

Dizajn-bez-nazvu-20

To ako potraviny konzumujete môže taktiež ovplyvniť váš tráviaci trakt a nafukovanie. Keď jete rýchlo a jedlo hltáte, s veľkou pravdepodobnosťou prehĺtate aj vzduch. Nadbytočný vzduch vo vašom organizme potom spôsobuje nafukovanie a nepríjemný pocit. Rovnako to platí pri rozprávaní počas jedenia, pri ktorom vzduch taktiež prehĺtate.

5 potravín proti nafukovaniu:

1. Banán

Banán obsahujú veľa vlákniny a draslíka. Obe tieto látky zabraňujú zadržiavaniu vody v tele. Banány sú chutným ovocím, ktoré môžete konzumovať samostatne, ale aj s cereáliami, v ovocnom šaláte či v dezertoch.

Dizajn-bez-nazvu-21

2. Uhorka

Podobne ako banány, aj uhorky pomáhajú vyplaviť z tela prebytočnú vodu a pôsobia ako prírodné diuretikum.

3. Zeler

Táto zelenina podporuje trávenie a znižuje zadržiavanie vody a črevných plynov v tele, a to aj napriek tomu, že sama obsahuje veľké množstvo vody. V tomto prípade voda pomáha vyplaviť z tela škodlivé toxíny. Ideálne podávanie zeleru je v uvarenej forme, ktorá je pre organizmus lepšie stráviteľná.

4. Zázvor

Zázvor, ako superpotravina, je všestranný bojovník proti mnohým zdravotným ťažkostiam a pomáha ako pri bolestiach hrdla, tak aj pri nafúknutom brušku. Pomáha tiež tráveniu tým, že uvoľňuje svaly tráviaceho systému.

Dizajn-bez-nazvu-22

5. Kurkuma

V Ázii s obľubou používaná kurkuma sa považuje za pomocníka pri rôznych nepríjemnostiach podráždeného žalúdka, a to vrátane nadúvania.

Ak potrebujete naozaj rýchle riešenie na nafúknuté bruško, určite vyskúšajte tento recept na nápoj od svetoznámej odborníčky na výživu.

Suroviny:
• 2 l vody
• 1 uhorka
• 1 citrón
• kúsok zázvoru
• hrsť mäty

Všetky suroviny si precízne očistíte. Uhorku a citrón si nakrájajte na menšie kúsky a zázvor ošúpte. Následne všetky suroviny zalejte vodou.

Ak je vaše nafukovanie chronické, mimoriadne bolestivé, sprevádzané zápchou,  hnačkou alebo stratou apetítu, určite navštívte svojho obvodného lekára. Taktiež, ak nafúknutie nepominie po niekoľkých dňoch, vyhľadajte odbornú pomoc.