Nemáte počas leta chuť na ťažké jedlá? Vyskúšajte rýchle a ľahké polievky, ktoré sú skvelou alternatívou letného obeda. Letné polievky sú nielen zdravé a chutné, ale aj plnohodnotné s obsahom vitamínov. Vyskúšať môžete napríklad tento rýchly recept na paradajkovú polievku. Okrem pár surovín budete však potrebovať aj mixér.

cerstve-paradajky

Recept na paradajkovú polievku: ingrediencie

Na prípravu 4 porcií budete potrebovať tieto ingrediencie:

1-1,25 kg zrelých paradajok

1 cibuľu

1 mrkvu

1 zeler

2 lyžice olivového oleja

2 lyžičky paradajkového pretlaku

štipka cukru

2 bobkové listy

1,2 litra zeleninového vývaru

recept-na-paradajkovu-polievku-1

Postup na prípravu paradajkovej polievky:

  1. Najprv si pripravte zeleninu. Umyte paradajky, ktoré následne nakrájajte na štvrtiny. Ošúpte cibuľu a mrkvu a nakrájajte ich na malé kúsky. Zeler nakrájajte rovnakým spôsobom.
  2. Nalejte 2 polievkové lyžice olivového oleja do veľkého hrnca a zohrejte ho na miernom ohni. Na rozohriatý olej nasypte cibuľu, mrkvu a zeler a poriadne premiešajte. Zeleninu varte na nízkom ohni, kým nie je mäkká, približne 10 minút. Nezabudnite ju pravidelne miešať, aby vám na spodku neprihorela.
  3. Do uvarenej zeleniny pridajte paradajkový pretlak a miešajte, až kým sa zelenina nesfarbí načerveno. Pridajte nakrájané paradajky, štipku cukru a trochu čierneho korenia. Natrhajte 2 bobkové listy na menšie kúsky a vhoďte ich do panvice. Poriadne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. Hrniec zakryte pokrievkou a zmes nechajte dusiť aspoň 10 minút.
  4. Za súčasného miešania pomaly pridajte horúci zeleninový vývar. Nechajte variť do mäkka približne 25 minút a niekoľkokrát premiešajte.
  5. Hrniec stiahnite z ohňa a nechajte polievku vychladnúť. Následne ju nalejte do mixéra a mixujte ju dovtedy, kým nebude úplne hladká.
  6. Nalejte rozmixovanú polievku naspäť do hrnca a zohrejte ju na miernom ohni na niekoľko minút, občas premiešajte, kým neuvidíte, že na povrchu jemne praskajú bublinky. Podľa chuti môžete pridať ešte štipku soli, korenia či cukru. Ak pre vás farba nie je dostatočne sýto červená, pridajte ďalšiu lyžičku paradajkového pretlaku a miešajte, kým sa nerozpustí.
  7. Teraz už len naberte polievku do tanierov a servírujte.

Okrem polievky si počas leta môžete tiež pripraviť šťavnatého lososa alebo lahodnú panenku, ktorú budete mať hotovú už za 30 minút.