Šťavnatého a jemného lososa, ako z reštaurácie, si dokážete pripraviť aj u vás doma. Recept na lososa na masle nie je vôbec zložitý a vďaka kombinácii cesnaku, masla a citrónu, vytvoríte výborné jedlo plné chutí.

Recept na lososa na masle

Všetci z nás milujú jednoduché a rýchle recepty.  O to viac, ak je výsledné jedlo aj naozaj chutné. Recept na lososa na masle vám nezaberie viac ako 25 minút a mnoho potrebných ingrediencií  na prípravu máte určite už doma. Pri presnom dodržaní receptu tak dosiahnete dokonalý kontrast v podobe lososa, ktorý je šťavnatý zvnútra a jemne chrumkavý na povrchu. Losos navyše obsahuje zdravé tuky, proteíny a omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre vaše zdravie.

5c3c4ddfa944939291c41a4da60b5fe4
zdroj: Pinterest.com

Ingrediencie na lososa na masle:

Na tento recept budete potrebovať:
700 g lososového filé s kožou
1 citrón, nakrájaný na tenké kolieska
1/2 šálky rozpusteného masla
3 lyžice citrónovej šťavy (cca z 1 citróna)
2 až 3 lyžice medu
5 strúčikov jemne lisovaného alebo mletého cesnaku
1 lyžička soli
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
2 čajové lyžičky jemne nasekanej petržlenovej vňate, na ozdobu

Postup na prípravu

  1. Do plechu vystlaného alobalom vložte plátky lososa kožou smerom nadol. Na tieto plátky následne rovnomerne poukladajte plátky citróna.
  2. V malej miske zmiešajte rozpustené maslo, citrónovú šťavu, cesnak a med. Touto zmesou lososa polejte a malú časť si nechajte aj na podávanie.
  3. Lososa dochuťte soľou, korením a následne zakryte filety alobalom.
  4. Vložte do trúby rozohriatej na 190 °C a nechajte piecť približne 17 minút. Po tomto čase lososa vyberte a na panvici ho ešte pár minút grilujte. Dosiahnete tým to, že ryba bude viac chrumkavejšia.
  5. Hotový losos môžete na záver poliať zvyškom použitej zmesi a dozdobiť petržlenovou vňaťou.
73d41bc51bcea17d9376e5c4bd8cea58
zdroj: Pinterest.com

Tipy, ako dosiahnuť čo najchutnejšieho lososa na masle

  • Ešte lepšiu chuť dosiahnete, ak necháte lososa 10 až 15 minút marinovať.
  • Ak nechcete, aby vám cesnakovo-maslová omáčka vytiekla, do plechu vložte dostatočne veľký alobal a na okrajoch ho prehnite.
  • Na prípravu tohto receptu je ideálne použiť namiesto kupovanej citrónovej šťavy tú čerstvo vytlačenú. Stačí vám k tomu len jeden citrón.
  • Pri grilovaní poctivo sledujte lososa! Vyhnete sa tým pripáleniu.
  • Skvelou prílohou k tomuto receptu je zemiaková kaša alebo pečené zemiaky s bylinkami. Zdravšou alternatívou môže byť aj pečená zelenina či zeleninový šalát.
  • Pre extra šťavnatosť polejte lososa celou pripravenou
  • Losos je najlepší teplý a čerstvý. Ak ho však potrebujete uskladniť, vo vzduchotesnej dóze vydrží v chladničke až 3 dni.

Tento chutný recept na lososa môžete vyskúšať napríklad pri príprave nedeľného obeda. Ako prvý chod môžete tiež vyskúšať náš recept na krémovú brokolicovú polievku.