Špagety Carbonara sa pomerne ľahko pripravujú a sú navyše mimoriadne chutné! Vďaka množstvu slaniny, syrovo-vajíčkovo krémovej omáčke a jemným špagetám je to výdatné jedlo, ktoré určite uspokojí všetkých milovníkov cestovín. Ak ste ešte nikdy neskúšali špagety Carbonara, čaká vás skutočný zážitok!

Recept na špagety Carbonara

Špagety Carbonara sú gurmánskym a zároveň jednoduchým a rýchlym receptom. Tento recept, ktorý sa pripravuje zo slaninky, vajíčok  a množstva parmezánu,  uvaríte len za 30 minút! Omáčka sa pripraví zmiešaním vajíčok s horúcimi špagetovými cestovinami a trochou vody z varenia.

Ingrediencie na špagety Carbonara:

  • 1 PL extra panenského olivového oleja
  • 100 g hrubej slaniny nakrájanej na kocky
  • 1 až 2 strúčiky cesnaku
  • 3 až 4 celé vajcia
  • 1 šálka strúhaného parmezánu
  • 300 g špagiet
  • soľ
spaghetti-carbonara-scaled-e1675946220911-300x176
Zdroj: Pinterest

Postup na prípravu špagiet Carbonara: 

  1. Ohrejte vodu na cestoviny. Dajte variť veľký hrniec s osolenou vodou (1 PL soli na každé 2 litre vody).
  2. Osmažte slaninu a cesnak. Kým sa voda varí, rozohrejte olivový olej alebo maslo vo veľkej panvici na strednom ohni. Pridajte slaninu a pomaly ich opekajte, kým nie sú chrumkavé. Pridajte cesnak a varte ďalšiu minútu, potom vypnite oheň a vložte slaninu a cesnak do veľkej misy.
  3. Rozšľahajte vajcia a polovicu syra. V malej miske rozšľahajte vajcia a vmiešajte približne polovicu syra.
  4. Uvarte cestoviny.Po dosiahnutí varu vody pridajte cestoviny a nezakryté ich varte.
  5. Cestoviny premiešajte so slaninou. Keď sú cestoviny al dente, pomocou klieští ich presuňte do misy so slaninou a cesnakom. Nechajte ich odkvapkať. Časť vody z cestovín si nechajte bokom. Cestoviny rýchlo presuňte z hrnca do misy, ešte kým sú horúce. Práve teplo cestovín zohreje vajcia natoľko, aby sa vytvorila krémová omáčka. Všetko premiešajte a nechajte cestoviny vychladnúť len natoľko, aby sa vajcia pri miešaní nezrazili.
  6. Pridajte vyšľahané vajíčka: Pridajte rozšľahané vajcia so syrom a rýchlo premiešajte. Podľa chuti pridajte soľ. Do cestovín pridajte trochu vody, aby sa nevysušili.

Tipy na prípravu najlepších Carbonara cestovín

Krása tohto jedla spočíva najmä v jeho jednoduchosti, no môže si vyžadovať trochu cviku, aby ste ho pripravili správne.

  • Pripravte sa vopred: Keďže sa toto jedlo pripravuje veľmi rýchlo a rozhodujúce je jeho načasovanie, nezabudnite si hneď na začiatku pripraviť všetky ingrediencie.
  • Vajíčka: Pre úspešný recept je najdôležitejšie, aby ste po scedení cestovín pracovali rýchlo. Aby ste si to zjednodušili, pripravte si v miske rozšľahané vajcia a rýchlo do nich zašľahajte niekoľko lyžíc vyhradenej horúcej vody na varenie cestovín. Vďaka tomu je menej pravdepodobné, že sa vajíčka zrazia, keď ich primiešate k uvareným cestovinám. Potom cestoviny vhoďte do ešte teplého hrnca s rozpustenými vajíčkami, vďaka čomu zostane zmes dostatočne teplá na roztavenie syra.
  • Použite kvalitný syr: Na prípravu tohto pokrmu je dôležité použiť pravý a kvalitný parmezán. Verte nám, tento recept stojí za to.

 

Ak milujete taliansku kuchyňu, vyskúšajte takisto recept na talianske lasagne alebo taliansku domácu foccaciu!