Pokiaľ ste milovníkom talianskej kuchyne a na predchádzajúcom recepte na focacciu ste si pochutnali, určite vyskúšajte aj tento. Lasagne sú talianske jedlo zložené z cestovín v podobe širokých rezancov, ktoré sú plnené hovädzím mäsom, paradajkami a omáčkou. Ako každé tradičné talianske cestoviny aj tieto sa posypávajú parmezánom. Pokiaľ sme vám na nich už teraz spravili chuť, náš recept na tradičné talianske lasagne si zamilujete.
Ingrediencie na 12 porcií (pekáč):
- 400 g talianskej klobásy
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- ½ šálky nakrájanej cibule na drobno
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka drvených paradajok
- 2 plechovky paradajkového pretlaku
- 2 plechovky paradajkovej omáčky
- ½ šálky vody
- 2 čajové lyžice kryštálového cukru
- Za hrsť sušených listov bazalky
- ½ čajovej lyžičky feniklových semienok
- ½ čajová lyžička talianskeho korenia
- 1 čajová lyžička soli alebo podľa chuti
- ¼ čajovej lyžičky čierneho korenia
- Za hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 12 ks lasagne
- 400 g syru ricotta
- 1 vajce
- 1 mozzarella nakrájaná na plátky
- ¾ šálky nastrúhaného parmezánu
Recept na lasagne: Postup
- Cibuľu a cesnak podusíme na rozohriatom oleji a pridáme klobásu a mleté mäso. Do zmesi vmiešame drvené paradajky, paradajkový pretlak, paradajkovú omáčku a vodu. Zmes ochutíme cukrom, bazalkou, feniklovými semienkami, talianskym korením, 1 lyžičkou soli, čiernym korením a petržlenovou vňaťou. Za občasného miešania dusíme prikryté asi hodinu a pol.
- Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodou, do ktorej pridáme lasagne. Lasagne varíme vo vriacej vode 8 až 10 minút. Scedíme ich a prepláchneme studenou vodou.
- V miske zmiešame ricottu s vajcom, zvyšnou petržlenovou vňaťou a 1/2 lyžičky soli.
- Predhrejeme rúru na 190 °C.
- Rozotrieme 1 1/2 šálky mäsovej omáčky na dno misy na zapekanie. Na mäsovú omáčku položíme pozdĺžne lasagne – 6 ks. Potrieme jednou polovicou zmesi z ricotty. Navrch dáme tretinu mozzarelly. Na mozzarellu nalejeme 1 1/2 šálky mäsovej omáčky a posypeme 1/4 šálky parmezánu. Vrstvy zopakujeme a na vrch pridáme zvyšnú mozzarellu a parmezán. Zakryjeme fóliou, aby sme zabránili prilepeniu. Fóliu nastriekame sprejom na varenie a uistime sa, že sa fólia nedotýka syra.
- Pečieme v predhriatej rúre cca 25 minút. Odstránime fóliu a pečieme ďalších 25 minút. Pred podávaním necháme lasagne na 15 minút ochladiť.
Teraz už len stačí lasagne posypať parmezánom podľa chuti a vychutnať si kúsok Talianska! Ak vám nestačí len hlavné jedlo, vyskúšajte aj recept na našu rýchlu a ľahkú paradajkovú polievku a máte plnohodnotný obed hotový.