Pokiaľ ste milovníkom talianskej kuchyne a na predchádzajúcom recepte na focacciu ste si pochutnali, určite vyskúšajte aj tento. Lasagne sú talianske jedlo zložené z cestovín v podobe širokých rezancov, ktoré sú plnené hovädzím mäsom, paradajkami a omáčkou. Ako každé tradičné talianske cestoviny aj tieto sa posypávajú parmezánom. Pokiaľ sme vám na nich už teraz spravili chuť, náš recept na tradičné talianske lasagne si zamilujete.

ingrediencie-na-lasagne

Ingrediencie na 12 porcií (pekáč):

  • 400 g talianskej klobásy
  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • ½ šálky nakrájanej cibule na drobno
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 plechovka drvených paradajok
  • 2 plechovky paradajkového pretlaku
  • 2 plechovky paradajkovej omáčky
  • ½ šálky vody
  • 2 čajové lyžice kryštálového cukru
  • Za hrsť sušených listov bazalky
  • ½ čajovej lyžičky feniklových semienok
  • ½ čajová lyžička talianskeho korenia
  • 1 čajová lyžička soli alebo podľa chuti
  • ¼ čajovej lyžičky čierneho korenia
  • Za hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 12 ks lasagne
  • 400 g syru ricotta
  • 1 vajce
  • 1 mozzarella nakrájaná na plátky
  • ¾ šálky nastrúhaného parmezánurecept-na-talianske-lasagne

Recept na lasagne: Postup

  1. Cibuľu a cesnak podusíme na rozohriatom oleji a pridáme klobásu a mleté mäso. Do zmesi vmiešame drvené paradajky, paradajkový pretlak, paradajkovú omáčku a vodu. Zmes ochutíme cukrom, bazalkou, feniklovými semienkami, talianskym korením, 1 lyžičkou soli, čiernym korením a petržlenovou vňaťou. Za občasného miešania dusíme prikryté asi hodinu a pol.
  2. Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodou, do ktorej pridáme lasagne. Lasagne varíme vo vriacej vode 8 až 10 minút. Scedíme ich a prepláchneme studenou vodou.
  3. V miske zmiešame ricottu s vajcom, zvyšnou petržlenovou vňaťou a 1/2 lyžičky soli.
  4. Predhrejeme rúru na 190 °C.
  5. Rozotrieme 1 1/2 šálky mäsovej omáčky na dno misy na zapekanie. Na mäsovú omáčku položíme pozdĺžne lasagne – 6 ks. Potrieme jednou polovicou zmesi z ricotty. Navrch dáme tretinu mozzarelly. Na mozzarellu nalejeme 1 1/2 šálky mäsovej omáčky a posypeme 1/4 šálky parmezánu. Vrstvy zopakujeme a na vrch pridáme zvyšnú mozzarellu a parmezán. Zakryjeme fóliou, aby sme zabránili prilepeniu. Fóliu nastriekame sprejom na varenie a uistime sa, že sa fólia nedotýka syra.
  6. Pečieme v predhriatej rúre cca 25 minút. Odstránime fóliu a pečieme ďalších 25 minút. Pred podávaním necháme lasagne na 15 minút ochladiť.

Teraz už len stačí lasagne posypať parmezánom podľa chuti a vychutnať si kúsok Talianska! Ak vám nestačí len hlavné jedlo, vyskúšajte aj recept na našu rýchlu a ľahkú paradajkovú polievku a máte plnohodnotný obed hotový.