Milovníci talianskej kuchyne zbystrite pozornosť! Prinášame vám chutný a jednoduchý recept na domácu focacciu dochutenú rozmarínom, paradajkami a cesnakom, ktorú si rozhodne zamilujete.

Recept na domácu focacciu

Aj keď sa pečenie domáceho pečiva zdá ako náročná úloha, tento recept na domácu focacciu nie je vôbec zložitý. Na prípravu dvoch plechov tejto talianskej pochúťky vám postačí vyhradiť si polhodinu čistého času a pár základných ingrediencií. Možnosti dochutenia sú tu nekonečné, a preto sa nebojte experimentovať. Rovnako sa nemusíte báť, že by sa u vás doma focaccia nezjedla. Je totižto výbornou prílohou k polievke, predjedlom na párty či desiatu.

ec942008490d84a75fb6c5707adb1c2f
Zdroj: Pinterest

Ingrediencie na domácu focacciu:

Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
Cesto:
1000 g chlebovej múky
2 balíčky sušeného droždia
2 čajové lyžičky medu
2 čajové lyžičky soli
600 ml vlažnej vody

Dochutenie:
1 strúčik cesnaku
300 g cherry paradajok
Rozmarín a olivový olej na dochutenie

Postup na prípravu domácej focacci

  1. Na začiatok si pripravte veľkú misu. V nej rozmiešajte droždie spolu s vlažnou vodou a postupne pridávajte zbytok ingrediencií potrebných na prípravu cesta.
  2. Všetky ingrediencie pomalým miešaním prepojte. Vznikne vám tak jeden kus cesta.
  3. Misu s cestom prikryte utierkou, odložte na teplé miesto, a nechajte kysnúť aspoň 2 hodiny.
  4. Vykysnuté cesto vyklopte na predom pomúčenú dosku a rozrežte na polovicu.
  5. Polovicu pripraveného cesta si preneste na plech vyložený papierom na pečenie a prispôsobte ho tvaru plechu.
  6. Do cesta vytvorte končekmi prstov malé priehlbiny, do ktorých vložíte suroviny na dochutenie, akými sú paradajky, bylinky, koreniny či olivový olej.
  7. Focacciu vložte do rúry a pečte cca 15-20 minút do zlatista, pri teplote 220 °C.
  1. Po pečení nechajte focacciu mierne vychladnúť, nakrájajte na menšie kúsky a môžete podávať.
551ea64c7587ec9fd88264a2c9c3dec6
zdroj: Pinterest

Tipy, ktoré sa vám pri príprave domácej focacci zídu:

  • Pri miešaní cesta využite ponorný mixér. Pomôže vám s textúrou cesta a rovnako vám veľmi uľahčí celý proces.
  • Tento recept je vytvorený na prípravu dvoch plechov. Ak by vám však stačil aj jeden, jednoducho si recept upravte a využite polovicu pomerov z každej ingrediencie.
  • Kysnuté cesto je vhodné aj do mrazničky. Pri veľkom množstve je preto druhou možnosťou dať polovicu pripraveného cesta zmraziť a znovu upiecť v pravý čas.
  • Cesto na focacciu si môžete jednoducho prispôsobiť svojim požiadavkám. Ak máte radi mäkké a nadýchané pečivo, cesto nechajte hrubšie. Naopak, pre väčšiu chrumkavosť cesto viac rozvaľkajte.
  • Rovnako tak si môžete prispôsobiť aj výslednú chuť Paradajky či rozmarín nahraďte napríklad olivami, karamelizovanou cibuľou či čerstvým oreganom.
  • Výsledok podávajte s miskou olivového oleja na namáčanie .
  • Majte na pamäti, že ak do receptu nepridáte žiadne doplnkové suroviny, ľahko si pripravíte aj obyčajné pečivo, ktoré môžete podávať k rôznym iným pokrmom, napríklad paradajkovej polievke.