Privítajte jeseň ako sa patrí! Spolu s chladnejším počasím totižto prichádza aj sezóna tekvíc. Na internete nájdete tisíce receptov, vďaka ktorým si viete pripraviť rôzne druhy tekvíc na milióny rôznych spôsobov. My sme si však zamilovali recept na hokkaido polievku. Jej intenzívna chuť spolu s krémovou konzistenciou vás jednoducho zasýti a rovnako tak príjemne zahreje.

Recept na hokkaido polievku

Tento recept na hokkaido polievku je bez mäsa, mliečnych výrobkov a vajec. Vďaka tomu si  toto jedlo rozhodne získa priazeň vegánov a vegetariánov. Rovnako si ho však nepochybne obľúbia aj všetci ostatní, a to vďaka jeho jednoduchej a rýchlej príprave. Na túto lahodnú krémovú polievku vám stačí len 30 minút a 7 bežne dostupných ingrediencií. Veľkou výhodou je aj vysoký obsah vitamínu A, ktorý sa vám v pochmúrnom jesennom období určite zíde.

Ingrediencie na hokkaido polievku

Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
1,5 kg ošúpanej Hokkaido tekvice bez jadierok
15 dl zeleninového vývaru
3 stredné zemiaky
1 strednú cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 ČL olivového oleja
Štipku soli a korenia

1-1

Postup na prípravu hokkaido polievky

  1. Zemiaky, cesnak a cibuľu si na začiatok ošúptenakrájajte na malé kúsky.
  2. Rovnaký postup zopakujte aj pri Hokkaido tekvici. Pri tomto kroku však nezabudnite, že z tekvice je potrebné lyžicou vybrať semenná.
  3. Na miernom ohni si rozohrejte hrniec s olejom. Následne pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, zalejte olivovým olejom a priebežne miešajte.
  4. V momente, keď je cibuľa mäkká, pridajte zeleninový vývar a párkrát premiešajte.
  5. Do hrnca vložte na kocky nakrájanú tekvicu a zemiaky. Celú zmes varte na miernom ohni približne 20 až 30 minút. Všetky suroviny musia byť uvarené a mäkké.
  6. Hrniec presuňte z ohňa a jeho obsah rozmixujte na riedke pyré. Polievku môžete ešte jemne dochutiť korením a soľou a jedlo je pripravené na servírovanie.

2

Tipy na ochutenie hokkaido polievky

  • Tekvica Hokkaido je veľmi aromatická surovina, ktorú netreba veľmi dochucovať. Ak máte však radi zmes viacerých výrazných chutí, existujú koreniny, ktoré sa k tejto polievke perfektne hodia. Ak preferujete klasiku, pridajte bylinky, ako napríklad rozmarín, šalviu či tymian. Milovníci indického jedla môžu do polievky pridať kari, garam masalu, koriander alebo rascu. No a odvážlivci môžu ako dochucovadlo vyskúšať kajanské korenie, čili prášok a zázvor.
  • Chuť polievky sa dá samozrejme vylepšiť aj pri samotnej konzumácii. Stačí len trochu kreativity. Základom môže byť vegánska smotana a kúsok zelene – akou je napríklad rukola, pažítka alebo jarná cibuľka. Výbornou voľbou je taktiež nastrúhaný syr. Krémové pokrmy sa dopĺňajú najmä niečím chrumkavým. Tu je možností skutočne neobmedzene. Vyskúšajte chia alebo tekvicové semienka, krutóny, krekry, nasekané orechy, kúsky slaniny alebo pečený cícer.

Milujete krémové polievky? Vyskúšajte tiež brokolicovú polievku alebo ľahkú polievku zo zeleru.