Poznáte cake pops? Ak nie, určite ich vyskúšajte. Koláčové lízanky, plnené jemnou krémovou plnkou a poliate lahodnou čokoládou, sú skvelou pochúťkou na každú príležitosť. Práve preto sa vám tento recept na cake pops rozhodne zíde aj pri najbližších sviatkoch či narodeninách, ktoré budete oslavovať. Dezert, ktorý dokážete zjesť na jedno sústo, si zamiluje predsa každý!

Recept na cake pops

Cake pops sú sladké jednohubky, ktoré nielenže výborne chutia, ale aj vyzerajú. Pri ich príprave môžete použiť najrôznejšie druhy príchutí, poliev aj posýpok, vďaka čomu dodáte dezertu ešte väčší šmrnc. Ich príprava sa môže na prvý pohľad zdať zložito, no opak je pravdou. Recept na cake pops je v podstate len o miešaní, tuhnutí, namáčaní a zdobení. Do týchto činností môžete zapojiť aj vaše deti či kamarátov, vďaka čomu bude celý proces aj náramnou zábavou. V prípade, že chystáte párty pre seba alebo rodinného príslušníka, známeho či priateľa, odporúčame vám pripraviť aj sladký nepečený cheesecake z Lotus sušienok, panna cottu do pohárikov, domáce tiramisu alebo banánové muffiny.

Ingrediencie na cake pops

Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
Cesto:
175 g hladkej múky
1 ČL prášku do pečiva
¼ ČL sódy bikarbóny
¼ ČL soli
120 ml cmaru izbovej teploty
30 ml repkového alebo rastlinného oleja
1 ½ ČL čistého vanilkového extraktu
115 g zmäknutého nesoleného masla
200 g kryštálového cukru
2 veľké vajcia izbovej teploty

Maslový krém:
60 g zmäknutého masla
90 g práškového cukru
½ až 1 PL smotany na šľahanie
¼ ČL vanilkového extraktu

Čokoládová poleva:
500 g bielej/mliečnej čokolády
1 PL kokosového oleja
Posýpky, dekorácie

3

Postup na prípravu cake pops:

  1. Na začiatok si predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si tortovú formu, ktorú vyložte papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise premiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. V druhej mise si vyšľahajte cmar, olej a vanilkový extrakt. Obe zmesi miešajte, pokým sa ingrediencie dobre nespoja. Jednu aj druhú misu si zatiaľ odložte bokom.
  3. ďalšej nádobe si vyšľahajte maslo a pomaly pridávajte kryštálový cukor. Keď je všetok cukor v nádobe, zvýšte rýchlosť mixéra a pokračujte v miešaní, kým nie je zmes jemná a nadýchaná.
  4. Následne pridajte do nádoby vajcia a striedavo pridávajte pripravenú cmarovú a suchú zmes. Všetky prísady miešajte na nízkej rýchlosti, až kým sa celé cesto úplne nespojí.
  5. Cesto vylejte do predpripravenej formy, rovnomerne rozotrite a pečte cca 30 minút. Upečené cesto vyberte z formy a nechajte vychladnúť aspoň na 20 minút.
  6. Na prípravu maslového krému si pripravte misku, v ktorej si vyšľaháte maslo do hladka. K maslu pridajte práškový cukor a miešajte až do úplného spojenia. Následne pridajte smotanu na šľahanie a vanilkový extrakt. Znovu pokračujte v miešaní.
  7. Vychladnuté cesto si vo veľkej miske rozdrobte na malé kúsky. Pridajte maslový krém a miešajte. Výsledná zmes je hotová, ak pripomína cesto na sušienky.
  8. Túto zmes si rozvaľkajte a vytvarujte do guľôčok. Tieto guľôčky si poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Guľôčky dajte zmraziť na 1 hodinu do mrazničky.
  9. Čokoládovú polevu si pripravíte za pomoci mikrovlnnej rúry. Do misky vložte nasekanú čokoládu a kokosový olej. Naplnenú misku vložte do mikrovlnnej rúry a zohrievajte v 30-sekundových intervaloch. Medzi týmito intervalmi polevu vždy premiešajte a pokračujte, kým nie je úplne roztopená.
  10. Polevu si prelejte do vysokého pohára, do ktorého sa zmestia aj pripravené guľôčky cesta. Pred pokračovaním nechajte polevu aspoň 10 minút vychladnúť.
  11. Posledným krokom je namáčanie. Vyberte mrazené guľôčky z mrazničky, napichnite ich na paličky a ponorte do čokoládovej polevy. V tomto kroku môžete na lízanky pridať aj posýpky či dekorácie. Hotové cake pops zapichnite do stojana alebo do pohára a nechajte tuhnúť pri izbovej teplote aspoň 30 minút.

Dizajn-bez-nazvu-3

Tipy k príprave cake pops:

  • Ako sme už spomenuli, cake pops si viete pripraviť na rôzne spôsoby. Všetko záleží len od vašich chutí a preferencií. Vyskúšajte do krému či cesta pridať dochucovadlá, ovocie alebo farbivá, vďaka ktorým dosiahnete zaujímavé a hravé kombinácie.
  • Cesto a krém nemusíte využiť hneď. V mrazničke vydržia pokojne 2 až 3 mesiace.
  • Guľôčky môžete namáčať dvoma spôsobmi – ponorením do vysokého pohára alebo lyžicovou metódou. Tá spočíva v polievaní koláčikov, a to za pomoci polievkovej lyžice. Tento spôsob je pre začiatočníkov rozhodne jednoduchší.
  • Pri namáčaní pracujte maximálne s 5 guľôčkami naraz a zvyšok nechajte v mrazničke. Príliš mäkké cesto vám môže spôsobiť nepríjemné komplikácie.
  • Ak pridávate posýpky, nezabudnite ich pridať ihneď po namočení! Fantázii sa medze nekladú, a preto môžete ako posýpku použiť takmer čokoľvek – nasekané oriešky, podrvené oreo, kokos či gumené cukríky.
  • Pri zdobení majte pod koláčikmi pripravený prázdny tanier či tácku, ktorá zachytí prebytočné ozdoby.
  • Aby boli cake pops pekné a pevné, nechajte ich stuhnúť vo vzpriamenej polohe. Použiť môžete pohár naplnený ryžou, kartónovú krabicu alebo polystyrénový blok, kde lízanky zapichnete.
  • Keď sa vám nepodarí všetky lízanky zjesť, uskladnite ich do vzduchotesnej nádoby. Týmto spôsobom ostanú koláčiky čerstvé až jeden týždeň v chladničke.