Rozhodli ste sa obmedziť konzumáciu mäsa a premýšľate, čo budete tentokrát jesť na obed alebo na večeru? V príprave jedál sa vôbec nemusíte obmedzovať, a to vďaka tofu – sójového produktu s množstvom bielkovín. Prípadne si rýchly, zdravý a najmä chutný recept na penne cestoviny s tofu, zeleninou a paradajkovou omáčkou. Recept je vhodný pre vegánov a vegetariánov.

Ingrediencie na penne s tofu a zeleninou

Na prípravu tohto 40 minútového lahodného receptu budete potrebovať tieto ingrediencie, ktoré sú vhodné na 4 porcie:
1 tvrdé tofu (cca 350 g)
225 g penne alebo cestoviny podľa výberu
2 PL olivového oleja
1 papriku bez jadierok
paradajkovú omáčku (napríklad bazalkovú alebo s olivami)
2 strúčiky cesnaku
2 šálky čerstvého špenátu
¼ šálky nasekanej petržlenovej vňate
1 ČL údenej papriky
½ ČL čili prášku
soľ + korenie podľa chutí
čerstvú bazalku alebo syr (napríklad vegánsky) na ozdobu

Tofu-Tomato-Pasta-Walder-Wellness-1-680x1020-1
Zdroj: https://www.walderwellness.com/tofu-tomato-pasta-with-vegetables/#tofu-nutrition-benefits

Korenie a bylinky pridávajte vždy podľa chuti. Pokiaľ použijete vopred pripravenú paradajkovú omáčku, napríklad arrabiattu, ktorá je štipľavá, čili prášok používať už nemusíte. Na prípravu tohto receptu môžete používať neutrálne tvrdé tofu, no lahodné je aj bazalkové či údené tofu.

Ako pripraviť tofu?

Alfou a omegou tohto receptu je správne pripraviť tofu. V ponuke nájdete rôzne typy tofu, a to či už neutrálne, lahôdkové, bazalkové či údené. Okrem chuti je však potrebné pozerať aj na to, či ide o mäkké alebo tvrdé tofu. V tomto prípade použite tvrdé tofu, ktoré sa vám nerozpadne na tak malé kúsky. Pred prípravou receptu vyberte tofu z obalu, prebytočnú vodu vylejte a tofu osušte v papierovej servítke. Výhodou tofu je nielen skvelá chuť, rýchla príprava, cena, ale aj množstvo proteínov v tejto zdravej variante. Použitím tofu tak môžete nahradiť mäso vo viacerých receptoch.

Tofu-Tomato-Pasta-Walder-Wellness-2-680x1020-1
Zdroj: https://www.walderwellness.com/tofu-tomato-pasta-with-vegetables/#tofu-nutrition-benefits

Postup na prípravu penne s tofu a zeleninou

  1. Pripravíme si hrniec s vodou, ktorú privedieme do varu a uvaríme cestoviny podľa návodu na obale.
  2. Počas čakania na cestoviny si do vopred pripravenej misky rozdrobíme na malé kúsky osušené tofu.
  3. Vo veľkej panvici zohrejeme olivový olej na stredne vysokej teplote. Pridáme prelisovaný cesnak a restujeme aspoň 2 minúty, kým nebude cesnak voňavý. Pozor, cesnak sa môže rýchlo pripáliť a zhorknúť.
  4. K cesnaku pridáme nakrájanú papriku (alebo inú zeleninu, ktorú máme radi) a restujeme aspoň 5 minút.
  5. Pridáme rozdrvené tofu, údenú papriku, čili prášok, soľ a korenie podľa chuti. Miešame a restujeme spolu ďalších 5 minút.
  6. Do zmesi pridáme špenát (alebo inú zeleninu), paradajkovú omáčku a nasekanú petržlenovú vňať. Dobre premiešame a necháme aspoň 5 minút dusiť pod pokrievkou.
  7. Medzitým uvarené cestoviny scedíme a pridáme do omáčky. Pred odstavením z ohňa cestoviny s omáčkou dobre premiešame, aby sa omáčka dostala všade.
  8. Naservírujeme cestoviny do misky a podľa chuti a potreby ich ozdobíme nasekanou bazalkou alebo syrom (pre vegánov nejakým vegánskym).

Náš tip:

  • Tieto tofu cestoviny si môžete podľa chuti obmieňať. Pokojne môžete použiť špaldové, prípadne šošovicové alebo hrachové cestoviny s vyšším podielom proteínov.
  • Okrem papriky a špenátu môžete použiť šampiňóny, mrkvu, brokolicu alebo cuketu či zeleninu podľa chuti.
  • Nebojte sa použiť kupovanú paradajkovú omáčku, prípadne si môžete vyrobiť vlastnú.
  • Pokiaľ údenú papriku nemáte radi, môžete ju z receptu vyhodiť. Bazalku môžete taktiež nahradiť oreganom. Výhodou tohto receptu je, že si ho môžete prispôsobiť svojim chutiam.
  • Pokiaľ si neviete ochutiť neutrálne tofu, použite údené alebo lahôdkové. Môžete ho taktiež nakrájať na malé kocky a následne restovať tofu na panvici.
  • Recept na penne cestoviny s tofu a zeleninou je taktiež vhodný pre celiatikov. Stačí, ak cestoviny nahradíte bezlepkovými cestovinami. Pozor si treba dávať aj pri kupovanej paradajkovej omáčke a prečítať si zloženie, či náhodou neobsahuje stopy lepku.
Tofu-Tomato-Pasta-Walder-Wellness-3-680x1020-1
Zdroj: https://www.walderwellness.com/tofu-tomato-pasta-with-vegetables/#tofu-nutrition-benefits

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pripravte si recept na penne cestoviny s tofu na viac dní 

Ďalšou výhodou receptu na penne cestoviny s tofu a zeleninou je ich výdrž. Môžete ich uskladniť do nádoby a vložiť do chladničky. V chlade ich môžete držať aj 4-5 dní. Následne si ich stačí ohriať v mikrovlnnej rúre alebo na panvici. Pokiaľ máte radi paradajkové jedlá, vyskúšajte aj náš recept na paradajkovú polievku či recept na domácu focacciu.