Chrumkavé zemiaky, roztápajúci sa syr a kúsky slaninky – ide o tartiflette, alias pravé francúzske zemiaky, kráľovnú zimných francúzskych jedál pochádzajúcu zo Savojských Álp. Vyskúšajte recept, ktorý je ako stvorený na zimné obdobie.

Recept na tartiflette

Tento recept vás krok za krokom prevedie receptom tartiflette. Obsahuje chrumkavé kúsky slaninky, jemné zemiaky a roztavený syr. Podávajte ho ako prílohu alebo ako hlavné jedlo – napokon, kombináciou zemiakov a syra naozaj nemôžete nič pokaziť.

Ingrediencie na tartiflette

Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:

1 kg (ošúpaných) zemiakov, nakrájaných na tenké kolieska
300 g nadrobno nakrájanej údenej  slaninky
kúsok masla
2 nadrobno nakrájané cibule
2 rozdrvené strúčiky cesnaku
350 g syra (odporúča sa syr Reblochon, ak nemáme, nahradíme ho syrom Camembert alebo Hermelín)
550 ml smotany na varenie
75 ml suchého bieleho vína
Čierne korenie
Soľ

Na servírovanie:
údeniny, uhorky a zelený šalát

9b825d507521d79672cc337616f50901-e1668089587110
Zdroj: igurmet.cz

Postup na prípravu tartiflette

  1. Nakrájané zemiaky vložíme do veľkého hrnca s vriacou vodou, varíme 3 minúty, scedíme a rozložíme na kuchynský papier. Necháme trochu vychladnúť.
  2. Dochrumkava opečieme slaninku. Slaninku vyberieme, pričom tuk necháme zatiaľ na panvici. K tuku zo slaniny pridáme masloznížime teplotu na minimum. Pridáme cibuľu a varíme za občasného miešania 10 minút alebo kým nebude cibuľa zlatistej farby, potom pridáme cesnak a varíme 2 minúty. Vypneme sporák a nakoniec pridáme slaninu.
  3. Rúru rozohrejeme na 175/180 °C. Do zapekacej misy poukladáme poriadnu vrstvu zemiakov. Posypeme ich trochou slaniny a cibule a potom poukladáme na vrch niekoľko plátkov syra. Zalejeme trochou smotany a vína, okoreníme čiernym korením a trochou soli, potom tento proces opakujeme, kým sa všetko zo surovín neminie. Na vrchu by mali ostať zemiaky poliate smotanou. Posypeme trochou soli.
  4. Tartiflette necháme v rúre cca 20-30 minút, kým povrch nebude zlatý a chrumkavý. Vyberieme z rúry a pred podávaním necháme odstáť. Podávame s údeninami, kyslou uhorkou a zeleným šalátom.

Okrem tohto hlavného jedla si môžete tiež pripraviť kura na smotane alebo zapečenú špagetovú tekvicu so syrom.