Rýchly, jednoduchý a chutný – tak by sa dal opísať tento recept na kura na smotane
s cibuľou. Bohatá krémová omáčka a jemné kuracie prsia je klasická kombinácia, ktorá sa teší veľkej obľube medzi ľuďmi. A niet sa čomu čudovať – toto jedlo si to nepochybne zaslúži. K hotovej omáčke a kuracím prsiam nezabudnite zvoliť aj vhodnú prílohu, či už
v podobe cestovín, knedle alebo zemiakov a vynikajúci obed alebo večeru pre štyroch máte hotovú. Stačí vám len 30 minút. Recept je navyše vhodný aj pre všetkých, ktorí držia nízkosacharidovú dietu.

Ingrediencie na kura na smotane

Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
2 kuracie prsia
1/2 ČL cesnakového prášku
1 PL olivového oleja
2 PL masla
1 strednú cibuľu nakrájanú na plátky
1 nasekaný strúčik cesnaku
1/2 šálky kuracieho vývaru
1 PL worcesterskej omáčky
1 šálku plnotučnej kyslej smotany
čerstvú nasekanú petržlenová vňať (voliteľná podľa chuti)
soľ a korenie podľa chuti

2-1

Postup na prípravu kuraťa na smotane

  1. Kuracie prsia pozdĺžne rozrežte na polovicu, aby ste mali 4 tenšie kúsky. Posypte
    ich cesnakovým práškom a trochou soli a korenia.
  2. Na panvicu pridajte olivový olej a jednu lyžicu masla. Panvicu nechajte zohriať
    na stredne vysokej teplote niekoľko minút.
  3. Keď je panvica horúca, pridajte kuracie mäso. To opečte asi 5 – 6 minút z každej strany alebo kým nebudú prsia dostatočne prepečené. Kura preložte na tanier.
  4. Oheň znížte na stredný stupeň a pridajte zvyšné maslo a cibuľu. Cibuľu restujte, kým nezmäkne a nezhnedne (asi 10 – 15 minút). Načasovanie sa bude líšiť v závislosti
    od hrúbky nakrájanej cibuľe.
  5. Vmiešajte cesnak a povarte.
  6. Prilejte kurací vývar a worcesterovú omáčku a zo dna panvice zoškrabte všetky hnedé kúsky.
  7. Následne vmiešajte kyslú smotanu a miešajte, kým nezískate hladkú omáčku.
    Tú nechajte variť ešte pár minút (uistite sa, že omáčka príliš nevrie, inak by sa mohla zraziť).
  8. Pripravené kura pridajte späť na panvicu a premiešajte s omáčkou. V prípade potreby dochuťte soľou a korením. Posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a môžete podávať. Prajeme dobrú chuť.

Ak si chcete k cestovinám či mäsu pripraviť omáčku, vyskúšajte tiež recept na avokádovú omáčku.