Linecké cesto, krehké, ľahké a najmä chutné cesto, z ktorého si dokážete vytvoriť jedno z najobľúbenejších vianočných pečív. Linecké koláčiky stačí naplniť chutným džemom, posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládou. Pokiaľ milujete linecké koláče aj vy, vyrobiť si ich viete aj podľa nášho receptu.

Recept na linecké koláčiky

Vedeli ste, že linecké koláče patria medzi tradičné rakúske pečivo a je pomenované podľa rakúskeho mesta Linz? Toto krehké a chutné cesto s príchuťou vanilky doplnené o vynikajúcu ovocnú chuť džemu si zamiluje každý, dokonca aj bavorská princezná Sisi. Pripravte si chutné linecké cesto, vykrojte z neho zaujímavé tvary lineckých koláčikov, upečte, naplňte ich a posypte práškovým cukrom. Pre milovníkov extra sladkých koláčikov môžete linecké koláče poliať čokoládou a ozdobiť malými ozdôbkami. Výhodou lineckého cesta je, že aj napriek tomu, že je krehké, dlho vydrží. Preto si linecké koláčiky môže pripraviť pár dní pred Vianocami. Linecké koláčiky pečieme pri teplote 170 °C približne 7 minút. Cesto je krehké a môže sa rýchlo pripáliť, preto treba koláčiky pozorne sledovať. Pečieme ich do zlatista.

407b2bacb0df174afedfa5a430159bcf
Zdroj: Pinterest

Ingrediencie na linecké koláčiky

Na prípravu lineckého cesta budete potrebovať:

300 g hladkej múky
200 g maslo (môže byť aj Hera)
100 g práškový cukor
2 ks žĺtky
1 bal. vanilkový cukor
1 kávová lyžička prášku do pečiva
Ovocný lekvár alebo džem podľa výberu (vhodné sú kyslejšie džemy)
Práškový cukor na posypanie

Návod na prípravu lineckých koláčov

  1. Najskôr si múku a práškový cukor preosejte a všetky sypké ingrediencie spolu zmiešajte.
  2. Pridajte maslo a žĺtky.
  3. Cesto zľahka zapracujte, zabaľte do potravinovej fólie nechajte v chlade aspoň 1 hodinu, aby sa vám s cestom dobre pracovalo.
  4. Po odstáti si odrežte kúsok z cesta (zvyšok odložte späť do chladničky), vysypte si podložku múkou, aby sa vám cesto nelepilo a cesto vyvaľkajte na hrúbku približne 3 mm. Pomúčiť si môžete aj vrch cesta.
  5. Predhrejte si rúru na 170 °C.
  6. Z cesta vykrajujte plné tvary a tvary s dierkami.
  7. Počet tvarov by mal byť rovnaký, keďže sa 2 rovnaké tvary lepia dokopy. (1 plný a 1 s dierkou).
  8. Linecké koláčiky poukladajte na vymastený alebo papierom na pečenie vystlaný plech.
  9. Pečte vo vyhriatej trúbe cca 7 minút.
  10. Linecké koláče vyberte z trúby svetlé so zlatistými okrajmi a nechajte vychladnúť.
  11. Linecké koláčiky s plným tvarom môžete naplniť vami vybraným džemom a zlepiť s druhou časťou – s koláčikom s dierkou.
  12. Po zlepení všetkých lineckých koláčikov môžete koláčiky posypať práškovým cukrom (s dierkou navrch).
  13. Linecké koláčiky môžete hneď konzumovať alebo ich nechať v chlade.
762652174f7ea388513b052fe1c9dfb3
Zdroj: Pinterest

Linecké koláčiky patria medzi tradičné pečivo, ktoré sa na Slovensku pripravuje najmä počas Vianoc. Výhodou je, že toto krehké cesto vám vydrží aj 2-3 týždne v chlade. Ide o veľmi chutné pečivo, ktoré môžete konzumovať kedykoľvek počas dňa, aj na raňajky ku káve. Linecké koláče si môžete vytvoriť aj v bezlepkovom variante, stačí vymeniť múku. Pokiaľ máte čas a chuť, môžete ich poliať čokoládou a posypať ozdôbkami. Do cesta môžete pridať aj trochu citrónovej kôry. K Vianociam bezpochybne nesmú chýbať ani mäkké medovníčky. Pripraviť si môžete aj rýchle a nepečené čokoládovo-kokosové guľky.