Vianočné sviatky sa pomaly blížia, a preto sme sa rozhodli vám dať ten najlepší recept na mäkké medovníčky. Okrem výbornej chuti a vône, ktorá navodí atmosféru Vianoc, budú medovníčky upečené už za 10 minút.

Mäkké medovníčky = vianočné perníky

Nájsť správny recept na chutné a mäkké medovníčky dá poriadne zabrať. Mnohé žienky, ale aj muži pečú perníky pred Vianocami v dostatočnom predstihu, aby boli medovníčky na Vianoce mäkké a chrumkavé. Pokiaľ si však pripravíte mäkké medovníčky, nemusíte ani dlho čakať. Pokojne si ich môžete pripraviť deň pred Vianocami. Nezabúdajte na to, že medovníčky musia byť poriadne medové, preto si zabezpečte kvalitný domáci med, ktorý je hlavnou ingredienciou. Vyskúšajte si pripraviť medovníky podľa nášho receptu. Medovníky by mali byť zvnútra ľahké a mäkké, no zvonku chrumkavé.

christmas-cookies

Ingrediencie na mäkké medovníčky

Na prípravu chutných a hlavne mäkkých medovníkov budete potrebovať:
Cesto:
300 g hladnej múky (môže byť aj celozrnná pšeničná múka)
100 g trstinového cukru
100 g medu
75 g masla
1 ČL perníkového korenia
1 ČL škorice
1 ČL sódy bikarbóny
3 ks vajcia
štipka soli

Cukrová poleva na medovníky:
1 ks bielok
220 g práškový cukor

Postup na prípravu mäkkých medovníkov

  1. V jednej miske si spolu zmiešame všetky ingrediencie, a to cukor, med, maslo, štipku soli a perníkové korenie. Ingrediencie necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli, aby bola zmes tekutá. Po roztopení necháme zmes mierne vychladnúť.
  2. Do vychladnutej zmesi pridáme múku, sódu bikarbónu a 2 vajcia.
  3. Cesto dôkladne premiešame lopatkou alebo varechou, aby sa ingrediencie dobre spojili.
  4. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odložiť na noc do chladničky.
  5. Po odležaní je dobre nechať cesto ešte hodinu pri izbovej teplote.
  6. Rúru si predhrejeme na 180 °C.
  7. Cesto si rozdelíme na 3 časti a postupne rozvaľkáme na podložke alebo na papieri na pečenie.
  8. Z cesta postupne za pomoci vykrajovačiek vykrojíme tvary medovníčkov.
  9. Medovníčky pečieme pri 180 °C cca 8 minút.
  10. Po upečení je dobré každý medovník potrieť vyšľahaným vajíčkom, vďaka čomu budú medovníčky krásne lesklé.

Náš tip: Na jednom plechu pečte spolu rovnaké tvary a veľkosti medovníčkov. Vďaka tomu budú všetky medovníky rovnako upečené.

Postup na prípravu cukrovej polevy na medovníčky

  • Práškový cukor si preosejeme cez sitko.
  • Do osobitnej misky si oddelíme bielok od žĺtka.
  • Do bielka pridáme pár lyžíc cukru a spolu vymiešame metličkou alebo šľahačom na nízkych otáčkach.
  • Postupne pridáme zvyšok cukru.
  • Lesklú polevu nanesieme do cukrárskeho či mikroténového vrecka a cez tenký nástavec či dierku zdobíme medovníčky.

mom-daughter-decorate-christmas-cookie-with-white-sugar

Vianočné medovníky alebo perníky nesmú počas Vianoc chýbať. Pokiaľ sa vám zdá, že je cukrová poleva až príliš hustá, pridajte do nej pár kvapiek vody. Okrem medovníkov si skúste pripraviť veľmi chutné a rýchle nepečené čokoládovo-kokosové guličky.