Jedným z obľúbených letných dezertov je nepochybne klasické tiramisu. Jeho bohatá, krémová textúra s nádychom espressa, si získala ľudí po celom svete a niet sa čomu čudovať. Recept na domáce tiramisu vás svojou chuťou okamžite prenesie do Talianska a vy si tak môžete spolu s rodinou či priateľmi vychutnať kus tejto krajiny aj u vás doma.
Recept na domáce tiramisu
Ak hľadáte rýchly a chutný nepečený dezert, ďalej už hľadať nemusíte! Recept na domáce tiramisu si vás svojou nenáročnou prípravou určite získa. K jeho príprave potrebujete len sklenenú alebo keramickú nádobu a 7 jednoducho dostupných ingrediencií. Tento dezert preto určite poteší všetkých lenivých pekárov, ale aj milovníkov kávy, jemných chutí či talianskej kuchyne.
Ingrediencie na domáce tiramisu:
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
300 g dlhých piškót
500 g mascarpone
4 vajcia
100 g kryštálového cukru
1 hrnček espressa
2 PL rumu
2 PL kakaa
Postup na prípravu domáceho tiramisu:
- Začnite prípravou espressa. Keď je káva uvarená, pridajte do nej 2 polievkové lyžice rumu, ktorý jej dodá správnu chuť.
- Následne si oddeľte bielka od žĺtkov. Z bielkov za pomoci ručného mixéra vyšľahajte tuhý sneh.
- V samostatnej miske do hladka vyšľahajte žĺtka s cukrom.
- Keď sa žĺtka a cukor spoja, začnite pridávať mascarpone a šľahajte, kým sa zmes úplne nespojí. Do tejto zmesi následne pridajte stuhnutý sneh z bielkov.
- Dlhé piškóty po jednej namočte do kávy a poukladajte ich na dno sklenenej alebo keramickej nádoby.
- Na tento základ rovnomerne rozotrite krém z mascarpone.
- Pridajte ďalšiu vrstvu namočených piškót a znovu potrite mascarpone krémom. Tento proces opakujte, pokiaľ sa vám neminie krém.
- Na záver posypte poslednú vrstvu tiramisu preosiatym kakaom.
Tipy, ktoré sa vám pri príprave tiramisu zídu:
- Hotové tiramisu nechajte chladiť aspoň 8 hodín, ideálne cez noc. Piškóty vám vďaka tomu zmäknú a uľahčíte si tým krájanie a podávanie dezertu.
- Kakao a káva je skvelá kombinácia. Základom je však dbať na ich výber. Voľte preto vysoko kvalitné suroviny.
- Uistite sa, že mascarpone, ktoré používate, má izbovú teplotu. Vyhnete sa tak hrudkám v kréme.
- Piškóty namáčajte do vlažnej kávy rýchlo a len na 5-8 sekúnd. V inom prípade sa vám môžu piškóty príliš rozmočiť.
- Ako čerešničku na záver, posypte vrch dezertu nastrúhanou čokoládou.