Čučoriedky patria medzi obľúbené ovocie a nie len že výborne chutia, majú aj množstvo zdraviu prospešných vlastností. Tieto fialové bobuľky sú plné antioxidantov a sú silnými „kopancami“ pre mnohé choroby.
Čučoriedky sa využívali v domácnostiach už pred mnohými rokmi ako ingrediencia do jedál, sirupov a džemov. Vyvinuli sa z brusníc a pochádzajú z Ázie. Dnes rastú po celej Európe a tiež v severozápadnej Amerike. Táto superpotravina rastie v lesoch, kde ju môžete zbierať od júla do septembra.
Malá miska týchto plodov, pri približne 84 kalóriách, obsahuje 14% odporúčanej dennej dávky vlákniny a 24% odporúčaného denného príjmu vitamínu C. Čučoriedky obsahujú antioxidant – anthokya nínu. Už len malá šálka čučoriedok týždenne vám pomôže znížiť krvný tlak a zrýchliť metabolizmus. Taktiež znižujú aj hladinu LDL (zlý cholesterol), znižujú nárast buniek rakoviny prsníka, znižujú príznaky depresie a posilňujú pamäť.
Okrem spomenutých antioxidantov obsahujú triesloviny, rastlinné farbivo antokyán, provitamín A, vitamíny B, karotenoidy, cukry, železo, chróm, horčík, mangán, meď a iné.
Medzi ďalšie pozitívne účinky patria:
-čistia krv, omladzujú telo, dodávajú mu energiu
-preventívne pôsobia proti prechladnutiu
-podporujú lepšiu činnosť lymfy
-pomáhajú pri problémoch s trávením
-regenerujú očné farbivo, čím podporujú videnie pri zlých svetelných podmienkach
-chránia imunitný systém
-chránia pred rakovinou prostaty
-tlmia zápaly
-pôsobia proti infekciám
-udržujú zdravú kožu a vlasy
-miernia menštruačné bolesti