Zvyšujúca sa cena potravín mnohých ľudí núti siahať aj po iných alternatívach a kupovať potraviny, ktoré sú lacnejšie. Aj chlieb a pečivo za posledné mesiace výrazne zdraželi. Preto pokiaľ máte radi chlieb, vyskúšajte náš recept na domáci chlieb s chrumkavou kôrkou.
Recept na domáci chlieb s chrumkavou kôrkou
Existuje lepší pocit, než si dať krásne voňajúci a chrumkavý domáci chlieb s nátierkou na raňajky? Práve takýto úžasný domáci chlieb si môžete pripraviť. Stačí len dodržať pomer ingrediencií, postup prípravy a chlebík je hotový už za hodinku. Odporúčame podávať s domácou nátierkou, čerstvým maslom a šťavnatou zeleninou.
Ingrediencie na domáci chlieb z droždia
Na prípravu 1,5 kg domáceho chleba budete potrebovať:
42 g droždie
1 kg hladnej múky (najlepšie T-650)
500 ml vody
2 ČL soli
1/2 ČL cukru
1 ČL rasce
1 ČL drvenej rasce
2 ČL octu
Postup na prípravu chrumkavého domáceho chleba
- Hladkú múku preosejeme do misky, urobíme v strede jamku a pridáme na malé kúsky rozdrobené droždie, vlažnú vodu a počkáme, až kým sa nevytvorí kvások.
- Do kvásku pridáme ostatné ingrediencie – soľ, ocot a rascu a vymiesime cesto do hladka, aby sa cesto nelepilo na steny misky. Vymiesené cesto necháme kysnúť v miske, až kým cesto na chlieb nezväčší svoj objem dostatočne. Čas kysnutia sa môže meniť v závislosti od teploty v miestnosti. Čím vyššia teplota, tým skôr cesto vykysne. Misku môžete zakryť utierkou.
- Dobre vykysnuté cesto si vyklopíme na múkou posypanú pracovnú dosku a vyformujeme do tvaru bochníka.
- Pekáč na chlieb si vystelieme papierom na pečenie a bochník chleba do neho opatrne vložíme. Bochník necháme v pekáči ďalších 30 minút podkysnúť.
- Na vrch môžeme chlieb posypať rascou, slnečnicovým alebo tekvicovými semiačkami. S tenkou žiletkou tiež môžeme na vrch bochníka nakresliť nejaký tvar – napríklad klások.
- Povrch chleba potrieme slanou vodou a vložíme do vopred predhriatej rúry na 250 °C na 30 minút.
- Po odznení 30 minút chlieb opäť potrieme slanou vodou a dáme piecť na 180 – 190 °C.
- Chlieb necháme piecť ďalších 30 minút, aby sa na chlebe vytvorila voňavá a chrumkavá kôrka.
- Po upečení je dobré chlieb preložiť na mriežku a nechať poriadne vychladnúť.
Konzumáciou príliš horúceho chleba by vás mohol rozbolieť žalúdok. Síce chuť a vôňa chleba vás bude lákať ho skonzumovať čo najskôr, no odporúčame vám počkať. Takýto chutný domáci chlieb s chrumkavou kôrkou môžete konzumovať s nátierkou, zeleninou, syrom či šunkou na raňajky, avšak hodí sa aj ako chutná príloha napríklad k šalátu s kozím syrom. Vyskúšať tiež môžete recept na avokádový chlieb s vajíčkom na 4 spôsoby, ku ktorému sa domáci chlieb bude dokonalo hodiť.