Patríte medzi milovníkov zemiakových placiek? Potom vám odporúčame pripraviť si cuketové placky, ktoré sú zvonku chrumkavé, no zvnútra lahodné. Vyskúšajte recept na cuketové placky, ktoré si môžete ozvláštniť napríklad mrkvou a podávať ich na obed, večeru alebo ako poobedné občerstvenie.
Recept na cuketové placky
Máte radi zemiakové placky? V tom prípade budete mať radi aj cuketové placky, ktoré môžete konzumovať kedykoľvek počas dňa. Navyše ide o zeleninové jedlo, ktoré je vhodné aj pre vegetariánov. Príprava cuketových placiek vám zaberie maximálne 35 minút, no pri správnom skladovaní ostanú cuketové placky čerstvé aj 3 dni, a preto si ich môžete pripraviť pár dni dopredu.
Ingrediencie na cuketové placky
Na prípravu 8 cuketových placiek budete potrebovať:
2 cukety (podľa veľkosti)
1 PL čerstvej petržlenovej vňate,
2 vajcia
1 šálku výberovej múky
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL soli
½ ČL čierneho korenie
Olej na vyprážanie
Voliteľné ingrediencie
Mrkva
Kyslá smotana
Biely grécky jogurt
Ako pripraviť recept na cuketové placky?
- Umyte cuketu a pomocou strúhadla ju nastrúhajte alebo vložte cuketu do kuchynského robota. Cuketu posypte soľou, jemne premiešajte a odložte bokom na 10 minút.
- Cuketa pustí nadbytočnú vodu, ktorú je potrebné vyliať. Dodatočne môžete z cukety vytlačiť zbytok vody rukami.
- Do misky s cuketou vložte zvyšné ingrediencie, a to múku, vajcia, čierne korenie, petržlenovú vňať a prášok do pečiva.
- Ingrediencie dobre premiešajte, aby sa spojili.
- Následne si rozohrejte panvicu na stredne vysokú teplotu a pridajte olej.
- Na rozpálený olej poukladajte kôpky cuketovej zmesi a zatlačte ich do tvaru placiek.
- Každú cuketovú placku opečte z oboch strán 3-4 minúty do zlatista a proces opakujte, až kým sa vám cuketová zmes neminie. V prípade, že sa minie olej, opäť ho na panvicu nalejte.
- Po opečení placiek ich vyberte a poukladajte na papierovú utierku, aby ste sa zbavili prebytočného tuku z placiek.
- Cuketové placky podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou alebo čerstvou zelenou cibuľkou, kyslou smotanou alebo gréckym bielym jogurtom.
Tipy na chutné cuketové placky
- Aby boli cuketové placky zdravšie a farebnejšie, môžete recept ozvláštniť napríklad mrkvou. Rovnakým spôsobom môžete pripravovať klasické zemiakové placky alebo karfiolové placky.
- Na ozvláštnenie chuti môžete do receptu pridať aj plátky nakrájanej zelenej cibule.
- V prípade väčšieho množstva placiek stačí pridať len ingrediencie navyše.
- Keďže je cuketa osolená už na začiatku, aby ste sa zbavili nadbytočnej tekutiny, do zmesi soľ pridávať nemusíte. Soľ môžete pridať podľa chuti až pri podávaní placiek.
- Po vychladnutí skladujte cuketové placky vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, vďaka čomu vám vydržia čerstvé až 3 dni. Cuketové placky tiež môžete vložiť do fólie, mraziaceho vrecka a vložiť do mrazničky aj na 2 týždne. Potom ich len stačí vybrať, nechať rozmraziť a zohriať v rúre alebo na panvici.
Recept na cuketové placky je veľmi jednoduchý a chutný. Okrem toho si tento recept môžete ozvláštniť prísadami, na ktoré máte v tom momente chuť. Zaručujeme vám, že sa ich nebudete vedieť nabažiť. Pokiaľ vás recept zaujal, vyskúšajte tiež recept na domácu fitness pizzu.