Po tejto super potravine by kedysi mnohí z nás ani nesiahli, dnes patrí quinoia k jedným z najobľúbenejších príloh v zdravom stravovaní. Prečo? Má veľa priaznivých účinkov. Okrem toho, že výborne zasýti, odbúrava stres a napomáha tráveniu. Navyše je veľmi chutná a je možné ju pripraviť na mnoho spôsobov. V skutočnosti ide o pseudoobilninu.

2-2

Bielkovinová bomba

Quinoa ako jedna z mála potravín obsahuje všetky esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú pre telo potrebné. Je ľahko stráviteľná, chutná a tiež vhodná pre vegetariánov, či vegánov najmä čo sa týka príjmu proteínov. Obsahuje tiež celý rad minerálov a vitamín B. Ide teda o skutočnú superpotravinu s pozitívnymi účinkami.

3-2

Prečo by ste mali quinou zaradiť do svojho jedálnička?

  • Zlepšuje spánok
  • Napomáha tráveniu
  • Znižuje krvný tlak a stres
  • Je bezlepková
  • Zasýti
  • Odstraňuje zo svalov vysoký obsah horčíka
  • Považuje sa za jednu z najzdravších potravín sveta
  • Má nízky glykemický index a preto je vhodnou voľbou pre pacientov trpiacich cukrovkou

1-1

Ako konzumovať quinou?

Existujú vyše sto druhov tejto pseudoobilniny, najčastejšie sa však stretávame s bielou, červenou a čiernou. Je na vás, ktorú zvolíte, všetky sa však pripravujú rovnako, varia sa klasicky ako ryža.

Biela quinoa – Ide o klasický variant, je mäkšia a má neutrálnu chuť. Pridať do nej preto môžete paradajkový pretlak, či rôzne koreniny, ktoré ju pomôžu vychutiť.

Červená quinoa – Má chuť po orieškoch a je vhodná do šalátov, či ako príloha.

Čierna quinoa – Je chrumkavá a zvykne sa aj dlhšie variť. Je ideálnou voľbou do šalátov.

V konečnom dôsledku je na vás, či si na nej pochutíte v šaláte,polievke, alebo ju zvolíte ako prílohu k mäsu, či zelenine. Tí zdatnejší si z nej môžu pripraviť aj placku do burgru. Dá sa pripraviť aj na sladko ako kaša, do placiek, alebo do nákypu. Quinoa má svoje využitie dokonca aj v raňajkových jedlách a to v podobe komponentu do müsli.