Hľadáte chutný recept na rýchle a zdravé raňajky či olovrant? Pripravte si raňajky plné bielkovín, vitamínov, vlákniny, minerálov, zdravých tukov a antioxidantov. Na avokádový chlieb s vajíčkom na 4 spôsoby budete potrebovať len 5 surovín.
Recept na avokádový chlieb s vajíčkom
Avokádový toast alebo chlieb s vajíčkom patrí medzi jedlá, ktoré si môžete pripraviť ako na raňajky alebo olovrant. Ide o teplú alternatívu raňajok, ktorá vás zasýti na celé dopoludnie a dodá vám všetky potrebné živiny, ako bielkoviny, minerály, tuky a vitamíny. Taktiež ide o veľmi rýchly recept, ktorý zvládnete pripraviť do 10 minút. Navyše na prípravu budete potrebovať maximálne 5 surovín. Pokiaľ ste ešte neraňajkovali avokádový toast s vajíčkom, teraz je ten správny čas vyskúšať to.
Ingrediencie na prípravu avokádového chleba s vajíčkom
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať len:
1 avokádo – avokádo je plné zdravých tukov, vitamínov, minerálov a antioxidantov a je skvelým doplnkom k dobre vyváženej strave
chlieb alebo toast – môžete použiť akýkoľvek chlieb alebo toast, no my odporúčame celozrnný
vajíčka – počet sa líši v závislosti od toho, koľko toastov budete chcieť
soľ, korenie, ocot – podľa chuti
maslo alebo olej – na opečenie toastov a prípravu vajíčok budete potrebovať maslo alebo olej
Ako pripraviť avokádový chlieb s vajíčkom?
- Prvým krokom je opečenie chleba alebo toastov na panvici. Môžete ich opiecť na sucho, prípadne na troche oleja alebo troche masla. Použiť môžete tiež použiť hriankovač a tým si uľahčiť prípravu.
- Ďalším krokom je roztlačiť avokádo. Vždy používajte dozreté avokádo, aby jeho chuť a príprava bola lepšia a jednoduchšia. Avokádo si môžete roztlačiť v osobitnej miske a pridať do neho trochu soli a korenia podľa chuti, prípadne si ho môžete roztlačiť priamo na chlieb.
- Nasleduje príprava vajíčka, ktoré si môžete pripraviť na 4 spôsoby.
- Následne vajíčko uložte na vrch toastu alebo chleba a podávajte.
- Ako prílohu si môžete dať nejakú zeleninu či semiačka.
Ako pripraviť vajíčko na chlieb?
1. Volské oko
Stačí na panvicu pridať trochu masla alebo oleja a vajíčko na panvicu rozbiť. Po dokonale uvarenom bielku môžete panvicu zakryť, aby sa vám aj žĺtok krásne spojil a stuhol.
2. Praženica
Ďalším spôsobom je pripraviť si praženicu. Opäť je potrebné začať maslom alebo olejom a počkať, kým sa na panvici neroztopí a nezohreje. Následne vajíčka je potrebné rozšľahať v nejakej malej miske a naliať na panvicu. Za občasného miešania vajíčko miešajte, kým sa nespraví celé. Tým získate mäkké a nadýchané vajíčka.
3. Uvarené vajíčko
Do malého hrnca vložte vajíčka a priveďte vodu do varu. Následne znížte oheň na minimum a varte vajíčko aspoň 6-8 minút, kým bude vajíčko úplne uvarené. Po uvarení premiestnite vajíčka do ľadového kúpeľa, než ich ošúpete.
4. Pošírované vajíčko
Aj v tomto prípade priveďte vodu v malom hrnci do varu. Primiešajte do vody trochu octu a vytvorte s naberačkou vír. Keď uvidíte, že voda vrie, rozbite jedno vajce do malej misky a opatrne ho posuňte do stredu hrnca. Varte až do požadovanej pripravenosti 3 – 5 minút. Vajíčko následne vyberte dierovanou lyžicou, aby všetka tekutina vytiekla. Pošírované vajíčko je typické tým, že je bielok tuhý a žĺtok tekutý.
Tipy na prípravu avokádového toastu
- Vyberte si zrelé avokádo, nie prezreté.
- Použite chlieb nakrájaný na hrubé plátky, aby vám avokádo a vajíčko nepadalo.
- Pre lepšiu chuť môžete pridať šťavu z limetky, koriander, petržlen, bazalku, papriku, rascu, korenie, ktoré máte radi alebo rôzne semiačka.
Pokiaľ hľadáte ďalšie tipy na zdravé raňajky, určite odporúčame vyskúšať aj náš recept na smoothie bowl.