Tekvica je typickou jesennou potravinou, ktorú si môžete pripraviť na rôzne spôsoby. Existujú rôzne typy tekvíc, a to hokkaido, maslová tekvica, obrovská oranžová tekvica, špargľová a biela tekvica, či špagetová tekvica, z ktorej si môžete pripraviť špagety, avšak bez špagiet. Ako však takýto chutný pokrm pripraviť? Prinášame vám zaujímavý a chutný jesenný recept na špagetovú tekvicu.
Recept na špagetovú tekvicu
Pripravovali ste si už niekedy jedlo zo špagetovej tekvice? Nie? Potom by ste rozhodne mali skúsiť náš recept na špagetovú tekvicu. Práve názov tejto tekvice prezrádza, o akú tekvicu ide. Pokiaľ tepelne pripravíte špagetovú tekvicu, napríklad zapečením, dužina tekvice sa premení na chutné špagety. Ide jednoznačne o zdravú a diétnu alternatívu špagiet, ktorú si môžete pripraviť na rôzne spôsoby. Tento recept si môžu pripraviť vegáni, vegetariáni, ale aj ľudia, ktorí si svoj obed bez mäsa nevedia predstaviť. Jednoducho stačí obmeniť len pár ingrediencií a nové chutné jedlo je na svete. Recept je na 2 porcie (ako hlavné jedlo) alebo na 4 menšie porcie (ako príloha).
Ingrediencie na zapečenú špagetovú tekvicu so syrom a špenátom
Na prípravu špagetovej tekvice so syrom a špenátom budete potrebovať tieto ingrediencie:
1 stredne veľkú špagetovú tekvicu
2-3 strúčiky cesnaku
150 g čerstvého špenátu
200 ml smotany na varenie
smotanový syr podľa chuti
olivový olej
130 g čerstvo nastrúhaného parmezánu (alebo iný syr podľa chuti)
soľ a korenie podľa chuti
nastrúhanú alebo nakrájanú mozzarellu na posypanie alebo iný syr podľa chuti
Zapečená tekvica so syrom a špenátom: Postup na prípravu
- Predhrejte si rúru na 200 °C.
- Špagetovú tekvicu rozkrojte pozdĺžne a jadierka vyberte.
- Vnútro rozkrojenej tekvice jemne potrite olivovým olejom, položte na plech vystlaný papierom na pečenie rozkrojenou stranou smerom nadol a pečte 40 – 45 minút. Čas pečenia sa líši v závislosti od veľkosti tekvice. Počas pečenia je potrebné špagetovú tekvicu kontrolovať. Vnútro tekvice by malo byť príjemne mäkké a povrch by mal byť o čosi tvrdší.
- Kým sa tekvica bude piecť, pripravte si omáčku.
- Do stredne veľkého hrnca alebo na panvicu pridajte olivový olej. Na rozpálenom oleji orestujte cesnak, kým nebude voňavý. (Pozor však na to, cesnak sa môže rýchlo pripáliť, čím sa jeho chuť zmení na horkú.)
- Postupne pridajte špenát a orestujte ho do mäkka. (Nezľaknite sa, pri tepelnej úprave sa množstvo špenátu mení.)
- Pridajte smotanu na varenie, smotanový syr podľa chuti a nastrúhaný syr podľa chuti.
- Omáčku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Omáčka by mala mať krémovú konzistenciu. Pokiaľ sa vám pripravila hustejšia omáčka, môžete pridať malé množstvo mlieka.
- Omáčku po zovretí môžete stiahnuť z tepla.
- Vytiahnite špagetovú tekvicu z rúry a vnútro tekvice opatrne vidličkou vyškrabte. Vlákna tekvice by mali pripomínať klasické špagety.
- Postupne pridajte vopred pripravenú omáčku na tekvicové špagety a premiešajte.
- Navrch posypte tekvicu mozzarellou alebo syrom podľa chuti a opäť dajte zapiecť.
- Špagetovú tekvicu pečieme ďalších 20 minút pri teplote 170 °C alebo kým nebude syr na povrchu do zlatista zapečený.
Tipy na prípravu špagetovej tekvice
- Pri podávaní môžete špagetovú tekvicu servírovať na taniere alebo ak máte malé tekvice, potom môžete jesť priamo z nej.
- Ak je pri krájaní špagetová tekvica príliš tvrdá, môžete ju na 3 minúty dať do mikrovlnnej rúry (ak je tekvica malá) alebo na 4-5 minút (ak je tekvica veľká).
- Špagetovú tekvicu môžete niekoľkokrát popichať vidličkou, aby tekvica na povrchu nepraskla.
- Množstvo porcií sa líši v závislosti od veľkosti tekvice. Ingrediencie môžete jednoducho znásobiť.
- Ak pripravujete tento recept pre viacčlennú rodinu, môžete si pripraviť viacero menších špagetových tekvíc alebo jednu veľkú špagetovú tekvicu.
- Ingrediencie si môžete obmieňať podľa chuti. Recept je vhodný aj pre vegánov, pokiaľ zvolíte vegánske alternatívy syra a smotany. Podľa chuti môžete pridať aj kuracie či morčacie mäso nakrájané na kocky. Aby bolo mäso dostatočne upečené, je potrebné predĺžiť čas prípravy.
- Špagetová tekvica so syrom a špenátom je vhodná ako hlavné jedlo alebo ako príloha, ku ktorej si môžete pripraviť napríklad plátky mäsa či morské plody, napríklad krevety.
Pokiaľ máte radi tekvicu, môžete si pripraviť aj náš recept na krémovú hokkaido polievku.