Hľadáte jednoduchý spôsob, ako zaradiť zeleninu a jej benefity do svojho jedálnička? Pripraviť si môžete napríklad zapekaný karfiol, brokolicu alebo cuketu. My vám dnes prinášame ďalšiu alternatívu, a to recept na zapekanú špargľu so syrom a paradajkami. Toto chutné nízkosacharidové jedlo je hotové za menej ako 20 minút. Podávať ho môžete ako predjedlo, hlavný chod, ale aj ako prílohu k mäsu či cestovinám.

Recept na zapekanú zelenú špargľu so syrom

S pomalým príchodom jari sa vám nenáročný a rýchly recept na zapekanú zelenú špargľu so syrom určite zíde. Pečená zelenina v kombinácii s lahodnou chuťou syra a šťavnatými cherry paradajkami je pokrm, ktorý si naozaj jednoducho obľúbite.

Ingrediencie na zapekanú zelenú špargľu so syrom:

  • 450 g zelenej špargle
  • ½ šálky strúhaného parmezánu
  • 1 ČL cibuľového prášku
  • 1 ČL cesnakového prášku
  • 1 šálka cherry paradajok
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL bazalky
  • Sôl a čierne korenie podľa chuti

priprava-receptu

Postup na prípravu zapekanej zelenej špargle so syrom

  1. Na začiatok si zapnite rúru a predhrejte ju na 200 stupňov Celzia.
  2. Zo špargle odrežte konce, premiestnite ju na plech (vystlaný papierom na pečenie) a dochuťte ju olivovým olejom, soľou, korením, cesnakovým a cibuľovým práškom.
  3. Pripravenú špargľu poriadne premiešajte rukami alebo kliešťami. Koreniny sa tak dostanú všade.
  4. Do strednej misky vložte nakrájané paradajky, olivový olej a koreniny a taktiež poriadne premiešajte.
  5. Tieto paradajky teraz poukladajte vedľa špargle na plech a oboje posypte parmezánom. Následne dajte piecť na cca 10-15 minút.
  6. Hotové jedlo dozdobte bazalkou, plátkami citróna, morskou soľou či balzamikovým octom. Môžete servírovať.

 

zelena-spargla

Tipy pri nákupe zelenej špargle

Pri nákupe tejto zeleniny by sme si mali všímať zopár faktorov:

  • Textúra: Stonky špargle by mali byť pevné, držať svoj tvar a mať hladkú textúru.
  • Farba: Čerstvá špargľa je žiarivo zelená a jej špičky mávajú fialový odtieň.
  • Veľkosť: Vyberajte si radšej hrubšie a väčšie kusy. Práve tie bývajú chuťovo jemnejšie.

Ak máte radi zapečenú zeleninu, určite vyskúšajte recept na zapečenú špagetovú tekvicu!