Čokoládové lávové koláčiky sú slabosťou každého čokoholika. Povedzme si na rovinu, kto nemiluje čokoládu a čokoládové torty? Pokiaľ sa k tomu pridá ešte WOW efekt vytekajúcej lávy zo stredu, nemôžete nič pokaziť. Vyskúšajte tento recept na čokoládové lávové koláčiky, ktorý je rýchly, jednoduchý a najmä chutný.
Recept na čokoládové lávové koláčiky
Pripraviť čokoládové lávové koláčiky je síce rýchle a jednoduché, no na prvýkrát sa vám nemusia podariť. Stačí o pár sekúnd dlhšie ich piecť v rúre a z lávového koláčika sa môže stať pevný a tvrdý koláčik. Na druhej strane pokiaľ budete piecť koláčik krátko, môže sa vám celý roztiecť tak, ako už nechcete. Dôležité je odsledovať si minúty a stav koláčikov, pretože ani dokonalý recept vám nezaručí, že sa vám koláčiky hneď podaria. Dôvodom je najmä to, že každý má inú rúru na pečenie. Na prípravu tohto receptu budete potrebovať maximálne 15 – 20 minút a len pár ingrediencií.
Ingrediencie na čokoládové lávové koláčiky
Na prípravu 6 ks čokoládových lávových koláčikov budete potrebovať:
4 vajcia
140 g masla
200 g horkej čokolády (aspoň 80 % a viac)
60 g hladkej múky
70 g kryštálového cukru
Na ozdobu: podľa výberu napríklad mrazené ovocie, mätu, práškový cukor, vanilkovú zmrzlinu, lupienky mandlí.
Návod na prípravu čokoládových lávových koláčikov
- Najskôr si predhrejte rúru na pečenie na 200 °C.
- Vymastite si maslom formičky na pečenie, v ktorých budete čokoládové lávové koláčiky piecť.
- Vo vodnom kúpeli si roztopte horkú čokoládu a za stáleho miešania primiešajte maslo. Miešajte až kým sa čokoláda s maslom úplne neroztopia a následne hrniec odstavte zo sporáka.
- Vo väčšej miske si vyšľahajte za pomoci mixéra vajcia s kryštálovým cukrom a pridajte postupne čokoládu s maslom. Ingrediencie spoločne premiešajte.
- Nakoniec pridajte preosiatu hladkú múku a zmes zamiešajte dokopy.
- Takto pripravenú zmes si nalejte do vopred vymastených formičiek aspoň do ¾.
- Formičky poukladajte na plech na pečenie a vložte do rúry na pečenie na 7 – 12 minút, na 200 °C.
- Čas pečenia sa bude líšiť od vašej rúry na pečenie. Preto pri 7 minútach odporúčame koláčiky sledovať. Koláčiky musia byť na povrchu jemne chrumkavé, avšak stred musí byť tekutý. Ak sa okraje koláčikov budú odlepovať od formičiek, čokoládové lávové koláčiky by mali byť hotové.
- Po upečení koláčiky vyberte z rúry na pečenie a nechajte ich vychladnúť aspoň 1 minútu.
- Následne koláčiky vyklopte z formičiek.
- Koláčiky si môžete ozdobiť čerstvým ovocím alebo polevou pripravenou z mrazeného ovocia. Pre krajší pôžitok a chuť, môžete koláčiky poprášiť práškovým cukrom a dozdobiť ich lístkami čerstvej mäty či pridať k nim kopček vanilkovej zmrzliny. Pri zdobení sa fantázii medze nekladú.
Tipy na prípravu čokoládových lávových koláčikov
- Koláčiky je dobré podávať hneď, aby boli ešte príjemne teplé. Samozrejme, aj po stuhnutí v chlade chutia koláčiky výborne.
- Do receptu sa nepridáva kypriaci prášok ani sóda bikarbóna.
- Recept slúži na prípravu 6 ks čokoládových lávových koláčikov. Na prípravu väčšieho množstva ingrediencie znásobte.
- Koláčik si môžete pripraviť aj v bezlepkovej verzii. Stačí pridať namiesto klasickej hladkej múky napríklad pohankovú múku.
Pokiaľ chcete svojich hostí ohúriť, odporúčame si recept na čokoládové lávové koláčiky vopred aspoň 2x vyskúšať. Ak hľadáte inšpirácie na ďalšie sladké dezerty, vyskúšajte náš recept na banánové muffiny alebo recept na nepečený cheesecake z Lotus sušienok.