S príchodom teplejšieho počasia a slnečných dní tiež prichádza sezóna grilovačiek a opekačiek. Ak chcete ohúriť návštevu a pripraviť niečo zaujímavejšie než klasické kuracie mäso či špekáčiky, určite si uložte tento recept na bravčovú panenku, ktorým všetkých ohúrite. Tento rýchly 30 minútový recept vám ušetri množstvo času a starostí a vy budete mať pripravené výborné pohostenie pre svoju návštevu.
Ako si pripraviť panenku pred grilovaním
Určite ste sa už veľakrát stretli s tým, že panenku by ste mali vybrať aspoň 30 minút pred grilovaním z chladničky. Počas týchto 30 minút odstráňte akýkoľvek povrchový tuk a striebornú kožu, utrite panenku do sucha a počkajte, kým sa rozohreje gril.
Ingrediencie na bravčovú panenku:
- 1 bravčová panenka
- 1/4 šálky hnedého cukru
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička údenej papriky
- 1/2 lyžičky cibuľového prášku
- 1/2 lyžičky cesnakového prášku
Návod na prípravu bravčovej panenky na grile
- Bravčovú panenku nakrájajte. Pomocou tenkého ostrého noža odstráňte z povrchu panenky všetku nečistotu a tuk, ktorý sa na nej nachádza.
- Zmiešajte cukor, soľ, papriku, cibuľový prášok a cesnakový prášok v jednej miske.
- Potrite panenku s pripravenou zmesou a odložte ju nabok, kým pripravíte gril. Pre lepšiu a výraznejšiu korenistú chuť, môžete bravčovú panenku zabaliť do plastovej fólie a nechať ju v chladničke aspoň na 1 hodinu odležať.
- Ak máte plynový gril, zohrejte jednu stranu naplno a druhú stranu nechajte vypnutú. Pri grile, ktorý je na uhlie, zapáľte hrsť uhlia, naukladajte ho na jednu stranu a druhu nechajte prázdnu.
- Panenku grilujte 12 – 15 minút. Položte ju na priame teplo, zakryte ju a grilujte. Grilujte ju pri teplote 60-65 stupňov a keď sa začne panenka príliš pripekať, presuňte ju na nepriamy oheň a grilujte ďalších približne 18 minút.
- Vyberte panenku z grilu a jemne ju zabaľte do fólie. Nechajte ju v nej 10 minút, aby sa mäso ešte dovarilo zo zvyškového tepla a aby sa šťava rovnomerne rozmiestnila.
- Nakrájajte a môžete podávať. Ako prílohu odporúčame opekané zemiaky alebo šalát.
Tento recept na šťavnatú bravčovú panenku si môžete ozvláštniť tiež slaninou či prosciuttom. Tým bude chuť panenky ešte viac výraznejšia. Pre viac nápadov a receptov nás nezabudnite sledovať. Ak chcete svojich hosti prekvapiť aj sladkým dezertom, vyskúšajte náš recept na nepečený cheesecake z Lotus sušienok.
Prajeme vám dobrú chuť!