Fantastická kniha, ktorá nevyzerá napohľad nejako lákavo a nie je to možno kniha, po ktorej by ste siahli v kníhkupectve ako po prvej. Pomerne nenápadná obálka a názov, ktorý zaváňa fyzikou…no rozhodne sa nenechajte odradiť. Práve naopak. Geniálne zrozumiteľná, praktická a inšpiratívna kniha Jamesa Cleara.

Môžete si ju kúpiť ako klasickú papierovú knihu, ale odporúčam vypočuť si audioknihu, ktorú skvele načítal Přemysl Boublík a stiahol som si ju na Audiolibrix – má tam vyše 100 hodnotení a 4,7 hviezdičky z piatich
Audiokniha má vyše 8 hodín, ale pokojne by som prijal aj oveľa viac 🙂

Základom je jeho štvorbodový model návykov – podnet, žiadosť, odpoveď a odmena – a štyri zákony zmeny správania, ktoré sa od neho odvíjajú. Behaviorálni vedci si uvedomili, že ak ponúknete správnu odmenu alebo trest, môžete ľudí prinútiť správať sa určitým spôsobom.
Clear napríklad poukazuje na to, ako naše správanie ovplyvňujú myšlienky, pocity a presvedčenia. Záleží aj na vnútorných stavoch – našich náladách a pocitoch.

Treba uznať, že Atómové návyky zmenia spôsob, akým uvažujete o pokroku, a poskytnú vám nástroje a techniky, aby ste sa dokázali posunúť vyššie – či už ste športovec a chcete vyhrať preteky, líder, ktorý túži zoptimalizovať svoj podnik, alebo jednotlivec, ktorý by chcel skončiť s fajčením, schudnúť, zbaviť sa stresu či dosiahnuť trvalý úspech.

Kniha ponúka množstvo príkladov zo života, v ktorých sa nájdu mnohí z nás. Ak chcete zmeniť svoj život, nepotrebujete na to veľké, zásadné kroky – stačí  len meniť pomaličky, postupne, jeden atómový návyk za druhým.
Je to jednoduchý a overený spôsob, ako si vybudovať dobré návyky a zbaviť sa zlých.

Je totiž faktom, že ľudské správanie sa síce neustále mení, každou sekundou, či okamihom… ale niečo sa predsa len nemení. A to podstata nášho správania. Naučené vzorce a rutina. Naše návyky…ktoré nás neraz spomaľujú, brzdia alebo prekážajú v napredovaní.

Neexistuje jeden správny spôsob, ako si vytvoriť lepšie návyky, ale táto kniha opisuje ten najlepší. Prístup, ktorý zafunguje bez ohľadu na to, kde začínate a čo sa snažíte zmeniť. Stratégie, o ktorých Clear píše sú relevantné pre každého, kto hľadá systém postupného zlepšenia, či už sa sústredíte na zdravie, peniaze, produktivitu, vzťahy, alebo všetko uvedené. Táto kniha poslúži ako sprievodca všade tam, kde sa do hry zapája ľudské správanie.