S príchodom teplejšieho počasia a slnečných dní tiež prichádza sezóna grilovačiek a opekačiek. Ak chcete ohúriť návštevu a pripraviť niečo zaujímavejšie než klasické kuracie mäso či špekáčiky, určite si uložte tento recept na bravčovú panenku, ktorým všetkých ohúrite. Tento rýchly 30 minútový recept vám ušetri množstvo času a starostí a vy budete mať pripravené výborné pohostenie pre svoju návštevu.
Ako si pripraviť panenku pred grilovaním
Určite ste sa už veľakrát stretli s tým, že panenku by ste mali vybrať aspoň 30 minút pred grilovaním z chladničky. Počas týchto 30 minút odstráňte akýkoľvek povrchový tuk a striebornú kožu, utrite panenku do sucha a počkajte, kým sa rozohreje gril.
Ingrediencie na bravčovú panenku:
- 1 bravčová panenka
- 1/4 šálky hnedého cukru
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička údenej papriky
- 1/2 lyžičky cibuľového prášku
- 1/2 lyžičky cesnakového prášku
Návod na prípravu bravčovej panenky na grile
- Bravčovú panenku nakrájajte. Pomocou tenkého ostrého noža odstráňte z povrchu panenky všetku nečistotu a tuk, ktorý sa na nej nachádza.
- Zmiešajte cukor, soľ, papriku, cibuľový prášok a cesnakový prášok v jednej miske.
- Potrite panenku s pripravenou zmesou a odložte ju nabok, kým pripravíte gril. Pre lepšiu a výraznejšiu korenistú chuť, môžete bravčovú panenku zabaliť do plastovej fólie a nechať ju v chladničke aspoň na 1 hodinu odležať.
- Ak máte plynový gril, zohrejte jednu stranu naplno a druhú stranu nechajte vypnutú. Pri grile, ktorý je na uhlie, zapáľte hrsť uhlia, naukladajte ho na jednu stranu a druhu nechajte prázdnu.
- Panenku grilujte 12 – 15 minút. Položte ju na priame teplo, zakryte ju a grilujte. Grilujte ju pri teplote 60-65 stupňov a keď sa začne panenka príliš pripekať, presuňte ju na nepriamy oheň a grilujte ďalších približne 18 minút.
- Vyberte panenku z grilu a jemne ju zabaľte do fólie. Nechajte ju v nej 10 minút, aby sa mäso ešte dovarilo zo zvyškového tepla a aby sa šťava rovnomerne rozmiestnila.
- Nakrájajte a môžete podávať. Ako prílohu odporúčame opekané zemiaky alebo šalát.
Zdroj: pinterest.com
Tento recept na šťavnatú bravčovú panenku si môžete ozvláštniť tiež slaninou či prosciuttom. Tým bude chuť panenky ešte viac výraznejšia. Pre viac nápadov a receptov nás nezabudnite sledovať. Ak chcete svojich hosti prekvapiť aj sladkým dezertom, vyskúšajte náš recept na nepečený cheesecake z Lotus sušienok.
Prajeme vám dobrú chuť!