Každý rok si po celom svete 21. septembra pripomíname Svetový deň Alzheimerovej choroby, a to z dôvodu globálneho rastu postihnutých ľudí touto chorobou. Bohužiaľ, počet ľudí s Alzheimerom neustále rastie a celosvetovo postihuje desiatky miliónov ľudí.

Alzheimerova choroba

Ak ste sa už s touto chorobou stretli, tak určite viete, že sa  Alzheimerova choroba prejavuje postupnou stratou pamäte a rozumu. Ide o degeneratívne ochorenie mozgu, ktoré ovplyvňuje každodenný život postihnutého človeka. Bohužiaľ, toto ochorenie dokáže vyústiť a spôsobiť demenciu, a teda stratu pamäte a rozumových schopností. V závislosti od toho, akú fázu či štádium Alzheimerovej choroby pacient má, tak sa aj jeho choroba prejavuje.

senior-woman-confronting-alzheimer-disease-1

Čo Alzheimerovu chorobu spôsobuje?

Aj pri tejto chorobe platí, že ju nemusí spôsobovať len jedna príčina, preto je Alzheimerova choroba vo svete tak rozšírená. Môže ju zapríčiniť dedičnosť, životné prostredie, vek, imunitný systém či vírus. Príčin je skutočne mnoho a tie majú za následok to, že sa v mozgu vytvoria nánosy chorobnej bielkoviny, ktorá spôsobuje zánik mozgových buniek a stenčovanie mozgovej kôry. Keďže ide o proces zániku a stenčovania, tak je aj choroba postupná a nie náhla a jej príznaky sa čoraz viac prejavujú. Môže ísť o prejavy, akými sú postupný úpadok pamäte, myslenia, chápania, reči, schopnosti učiť sa či poznať svojich blízkych.

    Spýtajte sa na radu odborníka

    Koho môže Alzheimer postihnúť?

    Kto je najviac ohrozený v tomto prípade sú starší ľudia po 85. roku života. Avšak v ohrození môžu byť už ľudia po 40-tke. Kým 85 roční tvoria až polovicu ľudí s týmto ochorením,  65 roční predstavujú približne 10 %. Presne číslo sa nevie, no na Slovensku je postihnutých okolo 50 000 – 60 000 ľudí. Rovnako štatistiky ukazujú aj to, že sa Alzheimer vyskytuje častejšie u žien, ako u mužov.

    elderly-man-confronting-alzheimer-disease-1

    Štatistické údaje o Alzheimerovej chorobe

    Podľa štatistických údajov môžeme hneď chápať zmysel pripomínania si Svetového dňa Alzheimerovej choroby, pretože vo svete žije viac ako 46,8 miliónov ľudí s týmto ochorením. Štatistiky tiež uvádzajú, že približne každé 4 sekundy pribudne na svete 1 človek s demenciou, pričom najčastejšie ide o formu Alzheimerovej choroby. Podľa údajov tiež môžeme povedať,  že počet ľudí s Alzheimerom stále narastá a do roku 2050 sa odhaduje nárast pacientov trpiacich demenciou až na 131,5 miliónov, a to prevažne vo vyspelých krajinách.

    Možnosti liečby Alzheimerovej choroby

    Vedci ešte stále nevynašli liek, ktorý by Alzheimerovu chorobu úplne vyliečil. Existuje však niekoľko liekov a výživových doplnkov, ktorých užívanie môže priebeh Alzheimerovej choroby zmierniť alebo spomaliť. Preto je pri tejto chorobe dôležitá primárna prevencia, ktorá zahŕňa aktívny prístup a starostlivosť o pamäť, a to formou lúštenia krížoviek, sudoku, sledovaním vedomostných súťaží alebo hraním spoločenských hier, pri ktorej sa kognitívne schopnosti udržiavajú. Ide predovšetkým o hry, pri ktorých treba premýšľať a pamätať si, a to napríklad šach, pexeso či karty. Dôležité je tiež neustále vzdelávanie sa formou čítania kníh, komunikácia s ľuďmi a správna životospráva, a to doplnenie vitamínu E a stopových prvkov. Priaznivé účinky má aj extrakt z rastliny ginkgo.

    senior-woman-confronting-alzheimer-disease

    Svetový mesiac Alzheimerovej choroby

    Okrem toho, že si 21. septembra pripomíname Svetový deň Alzheimerovej choroby, tak aj celý september je od roku 2013 venovaný a označovaný ako Svetový mesiac Alzheimerovej choroby. Je potrebné poukázať na toto ochorenie, ktoré postihuje čoraz viac mladších ľudí a ktoré patrí medzi desať hlavných smrteľných ochorení ľudstva.