Empanadas sú mäsové koláče, ktoré svojim tvarom polmesiaca pripomínajú klasické pirohy. S týmto jedlom sa stretnete v rôznych kultúrach sveta, predovšetkým však v Mexiku, Španielsku či Argentíne. Ak teda hľadáte rýchle a chutné jedlo, ktoré si môžete pripraviť namiesto tradične známych Tacos či Paely, rozhodne vyskúšajte tento jednoduchý recept na hovädzie empanadas.

Recept na hovädzie empanadas

Lahodné empanadas sú skvelé jedlo, a to hneď z viacerých dôvodov. Prvým je nepochybne jeho rýchla príprava, keďže vám tento recept na hovädzie empanadas zaberie len 30 minút. Ďalšou výhodou je jeho rozmanitosť. Náplň aj veľkosť týchto pečených mäsových koláčov si viete jednoducho prispôsobiť svojim chuťovým bunkám. A v neposlednom rade fakt, že sa hodia na rôzne udalosti. Či už ide o predjedlo, obed, večeru, občerstvenie na párty alebo desiatu na cesty.

Ingrediencie na hovädzie empanadas

Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
Cesto:
2 ½ šálky hladkej múky
250 g masla
1 vajce
¼ šálky vody
štipka soli

Plnka:
450 g mletého hovädzieho mäsa
¼ šálky nakrájanej cibule
½ papriky
1 ČL rasce
1 ČL mletého cesnaku
¼ ČL soli
¼ ČL papriky
1 ČL čili prášku
1 šálka strúhaného syra
1 vajce

1

Postup na prípravu hovädzích empanadas

  1. Do kuchynského robota pridajte múku, studené maslo nakrájané na malé kúsky, vajce, vodu a štipku soli. Zmes miešajte, kým nebude jej konzistencia pripomínať hrubú strúhanku.
  2. Cesto vyklopte na kúsok plastovej fólie. Zo zmesi vytvarujte rukami guľu. Guľu do fólie pevne zabaľte a vložte na 30 minút do chladničky.
  3. Po 30 minútach vyberte cesto z chladničky. Posypte si povrch múkou a cesto rozvaľkajte pomúčeným valčekom na čo najtenšie.
  4. Z rozvaľkaného cesta vykrojte cca 15 cm kolieska. Opakujte, kým nie je všetko cesto nakrájané na kolieska.
  5. Predhrejte si rúru na 180 °C a pripravte si plech vyložený papierom na pečenie. Plech zatiaľ odložte bokom.
  6. Vo veľkej panvici si uvarte mleté ​​​​hovädzie mäso, cibuľu a papriku. Keď je mäso uvarené, pridajte rascu, cesnak, soľ, korenie, čili a povarte ešte 2 minúty. Plnku nechajte vychladnúť.
  7. Hotové kolieska cesta naukladajte na predpripravený plech. Do stredu každého kolieska pridajte 2 až 3 polievkové lyžice plnky. Posypte nastrúhaným syrom.
  8. Každé koliesko prehnite na polovicu a okraje zatlačte vidličkou. V malej miske si následne rozšľahajte vajce a potrite vrch každej empanadas.
  9. Empanadas vložte do rúr a pečte do zlatista – približne 15 minút.

4

Tipy k príprave hovädzích empanadas:

  • Empanadas si viete pripraviť na dva spôsoby. V závislosti od vašich preferencií si ich môžete upiecť alebo vypražiť, napríklad v teplovzdušnej fritéze.
  • Svoje porcie si môžete pripraviť tak masívne ako len chcete! Jednoducho upravte veľkosť koliesok či množstvo plnky tak, aby vám vyhovovala.
  • Hotové empanadas sa dajú konzumovať aj samostatne. Ak však máte chuť na niečo zaujímavejšie, podávajte ich s prílohou či dipom. Vyskúšajte svoj obľúbený šalát, salsu, guacamole, ryžu či smotanový dressing.
  • Tieto koláče viete naplniť takmer čímkoľvek. Plnkou môže byť kuracie mäso, steak, mleté hovädzie mäso, bravčové mäso či vaša obľúbená zelenina… K tomuto jedlu totižto neexistuje žiadna správna náplň, pretože každá kombinácia je skvelá.
  • Vedeli ste, že existuje aj ich sladká verzia? Čokoládové či karamelové empanadas skombinujte s čerstvým ovocím alebo šľahačkou a chutný dezert je na svete. Ak máte chuť na niečo sladké, vyskúšajte tiež dezerty ako Panna cotta alebo Tiramisu.